Donosimo vam recept za mekani i ukusni kolač od jabuka i griza

Jednostavna priprema
Za ovaj kolač će vam biti potrebno:
- 1 jaje
- 400 g narendanih jabuka
- 200 g griza
- 200 g šećera
- 200 g brašna
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 1 kesica vanilin-šećera
- 1 prašak za pecivo
- pola kesice cimeta
Glazura:
- 4 supene kašike mlieka
- 4 supene kašike ulja
- 4 supene kašike šećera
- 100g čokolade za kuhanje
Priprema:
1.Dobro umutite jaje sa šećerom i vanilin-šećerom, a zatim dodajte i druge mokre sastojke: mlijeko i ulje, pa nastavite da mutite.
2.U posebnoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Postepeno dodajte mješavinu brašna i griza, mješajući dok ne nestanu grudvice.
3.Umiješajte narendane jabuke i cimet, pa sve dobro izmješajte.
4.Izlijte smjesu u pleh koji ste prethodno pomastili. Velika šolja koju koristite odrediće dimenzije pleha; preporuka je da koristite pleh od 30 cm.
5.Zagrijte rernu na 200°C i pecite kolač dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
6.Nakon dvadeset minuta, provjerite čačkalicom ili nožem da li je pečen.
Glazuru pripremite na sljedeći način:
1.Sipajte mlijeko, ulje i šećer u manju šerpu;
2.Zagrijte na jakoj temperaturi, ali vodite računa da šećer ne zagori – potrebno je sve vrieme miješati;
3.Kada se sastojci u potpunosti sjedine, dodajte smjesi 100 grama čokolade za kuhanje, koju ste prethodno izlomili na manje komade;
4.Miješajte dok se čokolada potpuno ne istopi i smjesa ne postane potpuno glatka;
5.Sklonite šerpicu sa ringle i ostavite da se ohladi.
6.Kada je i kolač ohlađen, prelijte ga glazurom i koristite kašiku ili lopaticu kako biste ravnomjerno rasporedili glazuru po cijelom kolaču.
7.Ostavite da se sve stegne prije posluživanja i uživajte u ukusnom kolaču sa jabukama i grizom, piše Ženski magazin to sam ja.