Donosimo vam recept za mekani i ukusni kolač od jabuka i griza

kolač sa jabukama/Zenski Magazin To Sam Ja

Jednostavna priprema

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za ovaj kolač će vam biti potrebno:

  •  1 jaje
  •  400 g narendanih jabuka
  •  200 g griza
  •  200 g šećera
  •  200 g brašna
  •  100 ml ulja
  •  100 ml mlijeka
  •  1 kesica vanilin-šećera
  •  1 prašak za pecivo
  •  pola kesice cimeta

Glazura:

  •  4 supene kašike mlieka
  •  4 supene kašike ulja
  •  4 supene kašike šećera
  •  100g čokolade za kuhanje

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

1.Dobro umutite jaje sa šećerom i vanilin-šećerom, a zatim dodajte i druge mokre sastojke: mlijeko i ulje, pa nastavite da mutite.

2.U posebnoj posudi pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Postepeno dodajte mješavinu brašna i griza, mješajući  dok ne nestanu grudvice.

3.Umiješajte narendane jabuke i cimet, pa sve dobro izmješajte.

4.Izlijte smjesu u pleh koji ste prethodno pomastili. Velika šolja koju koristite odrediće dimenzije pleha; preporuka je da koristite pleh od 30 cm.

5.Zagrijte rernu na 200°C i pecite kolač dok ne dobije zlatnosmeđu boju.

6.Nakon dvadeset minuta, provjerite čačkalicom ili nožem da li je pečen.

Glazuru pripremite na sljedeći način:

1.Sipajte mlijeko, ulje i šećer u manju šerpu;

2.Zagrijte na jakoj temperaturi, ali vodite računa da šećer ne zagori – potrebno je sve vrieme miješati; 

3.Kada se sastojci u potpunosti sjedine, dodajte smjesi 100 grama čokolade za kuhanje, koju ste prethodno izlomili na manje komade;

4.Miješajte dok se čokolada potpuno ne istopi i smjesa ne postane potpuno glatka;

5.Sklonite šerpicu sa ringle i ostavite da se ohladi.

6.Kada je i kolač ohlađen, prelijte ga glazurom i koristite kašiku ili lopaticu kako biste ravnomjerno rasporedili glazuru po cijelom kolaču. 

7.Ostavite da se sve stegne prije posluživanja i uživajte u ukusnom kolaču sa jabukama i grizom, piše Ženski magazin to sam ja