Donosimo vam jednostavan recept za mekane i ukusne kukuruzne kiflice

kukuruzne kiflice/Midjourney

Savršno zlatne kiflice sa kukuruznim brašnom i jogurtom

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nema ničega ljepšeg od mirisa svježe pečenih kiflica koje se šire kućom. Ove mekane kukuruzne kiflice s jogurtom i puterom prava su mala čarolija – jednostavne za pripremu, a savršeno zlatne i prozračne.

U nastavku možete pronaći recept.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 250 g glatkog bijelog brašna
  • sol
  • šećer
  • 20 g svježeg kvasca
  • 150 ml mlake vode
  • 100 ml rastopljenog putera ili ulja
  • 180 ml jogurta
  • 1 jaje

Priprema:

Pomiješajte 20 g svježeg kvasca, 100 ml vode, jednu kafenu kašičicu šećera i jednu kafenu kašičicu brašna. Dobro promiješajte i ostavite sa strane 15 minuta.

Za to vrijeme sjedinite suhe sastojke. Glatko brašno, kukuruzno brašno i jednu kašiku soli. Dodajte aktivirani kvasac, jedan bjelanjak (žumanjak ostavite za premaz), 100 g otopljenog putera i 180 ml tekućeg jogurta. Miješajte drvenom kašikom sve dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ga dobro zamijesite rukama. Trebali biste dobiti mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte krpom i ostavite na toplom sat vremena.

Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i premijesite.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa razvaljate u krug. Svaki krug narežite na trokute pa zarolajte u oblik kiflice. Kiflice po želji možete puniti sirom.

Kiflice posložite u pleh obložen papirom za pečenje, pokrite krpom i ostavite ih još pola sata.

Pomiješajte žumanjak koji ste ostavili sa strane, jednu kašiku mlijeka (ili vrhnja za kuhanje) i malo soli. Premažite kiflice, po želji ih pospite susamom ili kukuruznim brašnom i pecite ih na 200 stepeni oko pola sata, prenosi Zadovoljna.