Donosimo vam jednostavan recept za mekane i ukusne kukuruzne kiflice

Savršno zlatne kiflice sa kukuruznim brašnom i jogurtom
Nema ničega ljepšeg od mirisa svježe pečenih kiflica koje se šire kućom. Ove mekane kukuruzne kiflice s jogurtom i puterom prava su mala čarolija – jednostavne za pripremu, a savršeno zlatne i prozračne.
U nastavku možete pronaći recept.
Sastojci:
- 250 g kukuruznog brašna
- 250 g glatkog bijelog brašna
- sol
- šećer
- 20 g svježeg kvasca
- 150 ml mlake vode
- 100 ml rastopljenog putera ili ulja
- 180 ml jogurta
- 1 jaje
Priprema:
Pomiješajte 20 g svježeg kvasca, 100 ml vode, jednu kafenu kašičicu šećera i jednu kafenu kašičicu brašna. Dobro promiješajte i ostavite sa strane 15 minuta.
Za to vrijeme sjedinite suhe sastojke. Glatko brašno, kukuruzno brašno i jednu kašiku soli. Dodajte aktivirani kvasac, jedan bjelanjak (žumanjak ostavite za premaz), 100 g otopljenog putera i 180 ml tekućeg jogurta. Miješajte drvenom kašikom sve dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ga dobro zamijesite rukama. Trebali biste dobiti mekano tijesto koje se ne lijepi za ruke. Pokrijte krpom i ostavite na toplom sat vremena.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i premijesite.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa razvaljate u krug. Svaki krug narežite na trokute pa zarolajte u oblik kiflice. Kiflice po želji možete puniti sirom.
Kiflice posložite u pleh obložen papirom za pečenje, pokrite krpom i ostavite ih još pola sata.
Pomiješajte žumanjak koji ste ostavili sa strane, jednu kašiku mlijeka (ili vrhnja za kuhanje) i malo soli. Premažite kiflice, po želji ih pospite susamom ili kukuruznim brašnom i pecite ih na 200 stepeni oko pola sata, prenosi Zadovoljna.