Domaći hljeb bez miješenja: Recept koji uspijeva i bez iskustva

Domaći hljeb/Freepik
Ne morate biti pekar da biste napravili domaći hljeb. Ukusnu štrucu mogu napraviti i najveći amateri u kuhinji. Dokaz za to je i ovaj hljeb koji se ne mijesi.
Hljeb se priprema od četiri sastojka: brašna, vode, soli i instant kvasca. Sastojci se pomiješaju i ostave da se dižu od 12 do 22 sata.
Kada ste spremi za pečenje, prebacite tijesto u veliki lonac s poklopcem od lijevanog željeza poput dutch ovena i pustite da se peče u prethodno zagrijanoj pećnici i posudi.
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pokrijte smjesu kuhinjskom krpom i pustite da se diže 10 do 20 sati na sobnoj temperaturi.
Kada smjesa dobije mjehuriće, prebacite ju vlažnim rukama na pobrašnjenu ravnu površinu. Oblikujte smjesu u kuglu tijesta i stavite na čistu kuhinjsku krpu. Prekrijte s drugom kuhinjskom krpom i pustite da se diže još dva sata.
Pola sata prije pečenja zagrijte pećnicu na 230 stepeni. U pećnicu stavite čistu posudu od lijevanog željeza s poklopcem da se ugrije.
Pažljivo izvadite vruću posudu iz pećnice, namastite je s malo maslaca pa prebacite dignuto tijesto. Poklopite lonac i stavite u pećnicu na pola sata.
Nakon pola sata pečenja otklopite poklopac i nastavite peći hljeb još 15-ak minuta. Ohladite hljeb do kraja, pa ga narežite i poslužite.