Desert koji će svi tražiti ponovo: Ledene kocke koje osvajaju na prvi zalogaj

Ukus obara s nogu/Ilustracija

Ukus obara s nogu/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite sočne, kremaste kolače koji se tope u ustima i ne zahtijevaju mnogo vremena, Ledene kocke su pravi izbor za vas. Ovaj jednostavan, a bogat desert spaja mekanu čokoladnu koru, lagani mliječni fil i glatku čokoladnu glazuru – idealan za sve prilike.

Bolji od mnogih torti, a lakši za pripremu, ovaj recept će sigurno postati vaš novi favorit!

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kora:

  • 6 jaja
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike ulja
  • 4 kašike kakaa
  • 1/2 kesice praška za pecivo (oko 1 kašičica)

Preliv:

  • 200 g šećera
  • 2 čaše vode

Fil:

  • 1/2 l mlijeka
  • 9 punih kašika brašna
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera

Glazura:

  • 5 štangli čokolade
  • 1 kašika vode
  • 3 kašike ulja

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi mikserom umutite prvo bjelanca, zatim dodajte žumanca i ulje. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve pažljivo sjedinite kutljačom. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne porumeni. U međuvremenu skuhajte šećer s vodom, pa ostavite da se malo ohladi.Pečenu koru odmah prelijte pripremljenim sirupom.

Za fil: zagrijte polovinu mlijeka, a u drugu polovinu dodajte brašno i dobro izmiješajte, zatim sjedinite s toplim mlijekom i kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeni fil umutite margarin, šećer u prahu i vanilin šećer.

Za glazuru: otopite čokoladu s vodom i uljem dok ne dobijete glatku smjesu. Natopljenu koru premažite ohlađenim filom, pa preko svega prelijte čokoladnu glazuru.

Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne prije posluživanja, piše Trpeza.

Uživajte!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja