Desert koji će svi tražiti ponovo: Ledene kocke koje osvajaju na prvi zalogaj
Ukus obara s nogu/Ilustracija
Ako volite sočne, kremaste kolače koji se tope u ustima i ne zahtijevaju mnogo vremena, Ledene kocke su pravi izbor za vas. Ovaj jednostavan, a bogat desert spaja mekanu čokoladnu koru, lagani mliječni fil i glatku čokoladnu glazuru – idealan za sve prilike.
Bolji od mnogih torti, a lakši za pripremu, ovaj recept će sigurno postati vaš novi favorit!
Sastojci:
Kora:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 4 kašike kakaa
- 1/2 kesice praška za pecivo (oko 1 kašičica)
Preliv:
- 200 g šećera
- 2 čaše vode
Fil:
- 1/2 l mlijeka
- 9 punih kašika brašna
- 250 g margarina
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
Glazura:
- 5 štangli čokolade
- 1 kašika vode
- 3 kašike ulja
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi mikserom umutite prvo bjelanca, zatim dodajte žumanca i ulje. Dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa sve pažljivo sjedinite kutljačom. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite dok ne porumeni. U međuvremenu skuhajte šećer s vodom, pa ostavite da se malo ohladi.Pečenu koru odmah prelijte pripremljenim sirupom.
Za fil: zagrijte polovinu mlijeka, a u drugu polovinu dodajte brašno i dobro izmiješajte, zatim sjedinite s toplim mlijekom i kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađeni fil umutite margarin, šećer u prahu i vanilin šećer.
Za glazuru: otopite čokoladu s vodom i uljem dok ne dobijete glatku smjesu. Natopljenu koru premažite ohlađenim filom, pa preko svega prelijte čokoladnu glazuru.
Kolač stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne prije posluživanja, piše Trpeza.
Uživajte!