Danas pripremamo "kraljicu čorbi": Donosimo i druge prijedloge za savršen iftar

Stigli smo do sredine ramazana, najdražeg mjeseca za muslimane širom svijeta. Do sada su postači već uveliko stekli naviku posta i prilagodili se svim popratnim okolnostima, uključujući izazove, iskušenja, ali i neprocjenjive blagodati kojih su svi postači itekako svjesni.
Kako bismo pomogli da sveti mjesec iskoristite na najbolji mogući način, za vas smo pripremili naš specijalni prilog Svjetlost ramazana, koji možete pogledati OVDJE.
Nastavite čitati Oslobođenje jer ćete na našem portalu, u narednom periodu, pronaći zanimljive recepte za iftarska jela i važne preporuke za sve postače.
Kvalitetna ishrana u ramazanu
Ramazan obogaćuje naš um i duh, čisti naše tijelo, ali i zahtijeva podrobniju brigu o istom. Jako je važno da budete umjereni prilikom konzumiranja hrane i pića u ovom mjesecu, a planiranje obroka će vam olakšati da prehranom u svoj organizam unesete sve ono što mu je potrebno.
Prednost dajte hrani bogatoj nutrijentima, pri tome izbjegavajući namirnice koje će vaš organizam „umoriti“, kao što su pržena i prezačinjena hrana, slatkiši, sokovi, grickalice, i slično. Također, neka vaš fokus bude na kvalitetu, ne na kvantitetu onog što ćete pojesti.
Širok izbor namirnica potrebnih za zdravu prehranu tokom ramazana, ali i mnogo više od toga, možete pronaći u Amko komercu. Podsjećamo da Amko, pored vikend akcije i kataloških akcija, svakog petka - bez izuzetka - nudi 10 posto popusta na sve namirnice koje nisu prethodno snižene. U Amku ćete pronaći i sve što vam je potrebno za pripremu nezaobilaznog ramazanskog jela, a recept vam donosimo u nastavku.
Begova čorba
Naš današnji iftarski prijedlog je klasična begova čorba, "kraljica svih čorbi" u bosanskoj kuhinji. Riječ je o jednoj od najpoznatijih čorbi koje se spremaju na našem prostoru, a zbog njenog specifičnog okusa, bogatog i raskošnog sastava, kažu da se ne biste postidjeli ni da je "pred begom" iznesete.
Priprema: Korjenasto povrće očistiti i oprati. U šerpu staviti pileće meso, očišćeno korjenasto povrće i lovorov list, i kuhati. Bamiju skuhati sa malo sirćeta, procijediti i oprati kada ista omekša. Nakon što meso i povrće budu skuhani, vodu procijediti, a povrće i meso isjeći na kockice.
U drugu šerpu staviti maslac, nakon što se otopi dodati brašno, malo pržiti, a zatim dodati temeljac od iskuhanog povrća i mesa i bamiju. Sve zajedno kuhati još nekoliko minuta, a zatim začiniti.
Mediteranski kruh na iftarskoj sofri
Ukoliko želite da na vašoj iftarskoj sofri zamiriše svježe pripremljena pizza, sa svim dodacima koje na njoj želite, ali od savršenog tijesta, pronašli smo idealno rješenje. di-go mješavina za mediteranski kruh učinit će vašu pizzu veoma ukusnom, a vaš dom obogatiti jednim od najljepših mirisa.
Priprema: U posudu stavite 350 g mješavine za mediteranski kruh (50 g odvojite za poslije) i 7 g di-go suhog kvasca te lagano promiješajte. Dodajte 380 ml tople vode i miješajte kuhačom oko dvije minute. Okrugli kalup za pečenje namažite uljem. Stol pobrašnite s ostavljenih 50 g mješavine te na njega izlijte tijesto. Kratko zamijesite tijesto te ga rukama ili valjkom formirajte u oblik kalupa.
Tijesto premažite pireom od paradajza s dodatkom origana. Luk očistite i narežite na trakice pa rasporedite na paradajz. Ravnomjerno rasporedite sir. Ostavite pokriveno na toplom da se diže oko 20 minuta. Kalup stavite u rernu zagrijanu na 210 °C (s oba grijača uključena), na donji niovi. Pecite 35 do 45 minuta.
Predah uz kafu
Šta bi iftar bio bez kafe? Tačnije, šta bi život bio bez kafe?! Zbog toga je prvi gutljaj većini najdražeg toplog pića, nakon icrpljujućeg dana posta i kvalitetnog obroka, neprocjenjiv. Kafa nas "vraća u život", dok je ispijanje kafe u društvu bliskih ljudi odavno naš običaj.
A izbor kafe kojom ćete počastiti sebe i svoje bližnje je jednostavan, jer - samo je jedna prava - Brazil kafa.
Za nezaboravne iftare
Ukoliko vam je potreban predah od kuhanja i pripreme iftara, ili jednostavno želite promijeniti ambijent u kojem provodite iftarske trenutke, imamo savršen prijedlog za vas. ibis Styles Sarajevo, u kojem je boravak prava avantura kroz historiju i kulturu Bosne i Hercegovine, za vas je pripremio četiri iftarska menija, ali i Open Buffet varijantu. Dakle, svako će pronaći ono što voli!
Inače, svaka prostorija u ovom hotelu nosi priču, svaki detalj ima simboliku, a cijeli hotel odiše jedinstvenim duhom Sarajeva. Ipak, zanimljivo je da čari ovog hotela i svega što on nudi naročito dolaze do izražaja tokom ramazana, kada vrijedna i ljubazna ekipa ibisa za postače kreira posebnu atmosferu. Rezervišite mjesto i sa dragim ljudima uživajte u ukusnoj hrani i nezaboravnom gostoprimstvu ibis Styles Sarajevo.