Čokoladna torta koja obara s nogu: Neodoljiv klasik sa bogatom glazurom
Za prste polizati/FreePik
Ako tražite desert koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, ova bogata čokoladna torta je pravi izbor. Sočna, mekana i puna čokoladnog ukusa, savršena je za rođendane, proslave ili kada jednostavno želite da počastite sebe nečim posebnim.
Glazura od crne i poluslatke čokolade dodatno podiže cijeli kolač na viši nivo. Jedno parče neće biti dovoljno – garantujemo.
Sastojci:
Tijesto:
- 240 g putera (omekšanog)
- 710 g smeđeg šećera
- 4 velika jaja (na sobnoj temperaturi)
- 10 ml ekstrakta vanilije
- 630 g običnog brašna
- 180 g kakao praha za pečenje
- 15 ml sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 315 ml pavlake
- 315 ml ključale vode
Glazura:
- 118 g putera (isječenog na kockice)
- 85 g crne čokolade (sjeckane)
- 85 g poluslatke čokolade (sjeckane)
- 570 g šećera u prahu
- 240 ml pavlake
- 10 ml ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte rernu na 180°C. Pripremite tri kalupa za pečenje i obložite ih papirom za pečenje. U velikoj posudi umutite puter sa smeđim šećerom (5–7 minuta, dok ne postane pjenast). Dodajte jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog. Zatim dodajte ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte brašno, kakao, sodu bikarbonu i so. Naizmjenično dodajte suhe sastojke i pavlaku u smjesu s puterom, lagano miješajući. Na kraju dodajte ključalu vodu i sve dobro sjedinite. Podijelite smjesu ravnomjerno u pripremljene kalupe i pecite 30–35 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupima, pa prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Priprema glazure:
Otopite puter s obje vrste čokolade na laganoj vatri, uz stalno miješanje dok ne postane glatka smjesa. U drugoj posudi umutite šećer u prahu, pavlaku i vaniliju. Dodajte čokoladnu smjesu i mutite dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Premažite ohlađene kore i složite tortu. Premažite i gornji dio i stranice.
Savjet: Tortu možete dodatno ukrasiti naribanom čokoladom ili svježim voćem za elegantan izgled, piše Trpeza.
Uživajte!