Čokoladna čarolija u svakom zalogaju: Recept za omiljeni svjetski keks

Neodoljivi domaći "cookies"/Free Pik

Neodoljivi domaći "cookies"/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čuveni cookies danas uz malo truda možete napraviti sami kod svoje kuće i biće daleko ljepši i ukusniji od kupovnog.

Nekada davno, kada je keks sa komadićima čokolade u Britaniji tek počeo da se pojavljuje, rijetko je ličio na ono što danas zovemo pravim "cookies". Bio je sitan, krut i posut voskastim kuglicama nalik čokoladi više imitacija nego prava stvar.

Uz samo malo truda i strpljenja, napravite svoju verziju ovog kolača koja je bogata čokoladom, mekana iznutra i sa hrskavim ivicama.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 120 g omekšalog putera
  • 170 g tamne čokolade
  • 75 g svjetlosmeđeg šećera
  • 75 g kristal šećera
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • Prstohvat soli
  • 1 umućeno jaje
  • 240 g glatkog brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • Krupna morska so u pahuljicama (opciono)

Priprema:

Pazite da vam puter bude sobne temperature mekan i maziv. Ako ste zaboravili ranije da ga izvadite, nasjeckajte ga na kockice i ostavite desetak minuta da omekša dok pripremate ostale sastojke. Možete koristiti i slani puter, ako volite izraženiji ukus.

Isijecite čokoladu na krupnije komade nije nužno da budu jednaki. Tamna čokolada daje lijep kontrast slatkom tijestu, ali možete koristiti i mliječnu ili bijelu, ili čak kombinaciju više vrsta. Čokoladne mrvice su praktične, ali se ne tope jednako lijepo.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Stavite puter u posudu i mutite mikserom dok ne postane pjenast. Možete koristiti ručni mikser ili jednostavno drvenu kašiku, ali bitno je da puter postane gladak i lako razmaziv.

Dodajte oba šećera i umutite ih u puter. Svjetlosmeđi šećer čini testo sočnijim i daje blagu aromu karamela, dok kristal šećer doprinosi laganoj hrskavosti. Eksperimentišite s vrstama šećera ako želite tamnosmeđi daje jače note, dok običan bijeli šećer daje finiju teksturu.

Dodajte vaniliju, prstohvat soli i umućeno jaje, pa sve umutite dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Povremeno sastružite ivice činije da bi sve bilo ravnomjerno izmiješano.

Brašno i sodu bikarbonu možete prosijati direktno u zdjelu ili ih prethodno sjediniti u posebnoj posudi. Lagano ih umiješajte u smjesu, vodeći računa da ne miješate previše, previše miješanja razvija gluten i keks može postati tvrd. Na kraju dodajte nasjeckanu čokoladu (i orašaste plodove ako volite).

Tijesto pokrijte i ostavite da se hladi u frižideru najmanje nekoliko sati, idealno preko noći. Hlađenjem se poboljšava ukus i tekstura keksića. Ako žurite, možete oblikovati kuglice i zamrznuti ih dok se rerna zagrijava.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zagrijte rernu na 200°C (ili 180°C s ventilatorom). Dva pleha obložite papirom za pečenje. Od ohlađenog tijesta pravite kuglice veličine loptice za golf i rasporedite ih po plehovima ostavljajući razmak jer će se raširiti prilikom pečenja. Pecite oko 15 minuta keks bi trebalo da bude rumen, ali još uvijek mek. Na pola pečenja možete zamijeniti plehove u rerni za ravnomjerno pečenje. Po želji, odmah po vađenju iz rerne pospite morskom solju, piše Informer.

Savjet za kasnije - zamrzavanje

Odmah pripremite duplu količinu tijesta, oblikujte kuglice i zamrznite ih za buduće pečenje. Samo ih složite na poslužavnik, zamrznite, a zatim prebacite u kesu. Tako ćete uvijek imati svježe keksiće za samo 20 minuta, samo ih stavite u rernu direktno iz zamrzivača i dodajte par minuta pečenju.

Vrijeme pripreme: oko 25 minuta + hlađenje

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Količina: 15 keksića