Cijeli život režete hljeb pogrešno: Evo kako to rade profesionalci

Profesionalni trik koji mijenja sve/FreePik
Usavršavanje kulinarskih vještina često nas vodi ka složenim receptima i drugim tehnikama, ali ponekad nas i najjednostavnije stvari mogu potpuno zbuniti – poput rezanja hljeba.
Iako djeluje banalno, mnogi od nas režu hljeb pogrešno cijeli život.
Dok većina ljudi hljeb stavlja ravnom stranom prema dole i zatim počinje s rezanjem, stručnjaci za hranu predlažu drugačiji pristup: okrenite hljeb na bok. Ova tehnika, iako zahtijeva nešto više preciznosti i pažnje, daje znatno bolje rezultate – ravne, uredne i neizgnječene kriške.
Food stilistkinja Sarah Jampel objasnila je za Food52 da ovakav način rezanja omogućava ravnomjerniji pritisak i bolju kontrolu nad nožem. "Iako gubite nešto stabilnosti, jer više ne režete s ravne osnove, mnogo je lakše probiti i gornju i donju koru tvrdih hljebova poput sourdougha ili domaćeg hljeba", navodi ona.
Kod tvrdih, rustikalnih hljebova, ova metoda pomaže da se odmah savladaju najčvršći dijelovi – kora s obje strane. Zahvaljujući kraćem pokretu rezanja, imate više snage da precizno prođete kroz hljeb bez da ga zgnječite ili oštetite.
Također, tehnika rezanja sa strane idealna je i za mekane i delikatne hljebove poput brioša, bageta ili ciabatte. Umjesto da nož ošteti laganu, prozračnu unutrašnjost, ovim pristupom se očuva struktura mrvica, a svaka kriška ostaje savršeno lagana i ravna.
"Manje ćete 'piliti' i više rezati u jednom pokretu, što čuva teksturu hljeba," ističe Jampel.
Dakle, ako želite savršene kriške – bilo da pripremate doručak, sendviče ili posluženje za goste – sljedeći put samo okrenite hljeb na bok i uživajte u rezultatu kao pravi profesionalac.