Čarolija u kuhinji: Ovu tortu ćete obožavati, a pravi za manje od sat vremena
Svi će tražiti još jedan komad/Ilustracija
Tražite li kolač koji je jednostavan za pripremu, a istovremeno pun okusa i vizuelno impresivan, imamo savršen recept za vas.
Ovoga puta donosimo recept za sočnu vanila-čoko tortu koja će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 3 jaja
- 100 g maslaca
- 100 ml mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- 200 g šlaga
- 2 kašike čokolade u prahu
- svježe voće za dekoraciju (po želji)
Priprema:
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. U tu smjesu dodajte otopljeni maslac i mlijeko, a zatim postepeno prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom. Smjesu dobro sjedinite pjenjačom ili mikserom na niskoj brzini.
Rernu zagrijte na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 25–30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista. Nakon pečenja, tortu ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se biskvit hladi, pripremite kremu od šlaga. Umutite šlag dok ne postane čvrst, a zatim polovicu premažite čokoladom u prahu kako biste dobili kontrast u boji i ukusu.
Kada se biskvit ohladi, prerežite ga horizontalno na dva sloja. Donji sloj premažite čokoladnim šlagom, stavite gornji sloj, a ostatak šlaga rasporedite po vrhu torte. Dekoraciju upotpunite svježim voćem ili posipom od čokolade po želji.
Rezultat je sočna, lagana torta koja će očarati sve goste, a priprema je jednostavna i brza. Ovaj recept dokaz je da vrhunski desert ne mora biti komplikovan – ponekad je jednostavnost ključ savršenog okusa.
Uživajte!