Čarolija u kuhinji: Ovu tortu ćete obožavati, a pravi za manje od sat vremena

Svi će tražiti još jedan komad/Ilustracija

Svi će tražiti još jedan komad/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tražite li kolač koji je jednostavan za pripremu, a istovremeno pun okusa i vizuelno impresivan, imamo savršen recept za vas.

Ovoga puta donosimo recept za sočnu vanila-čoko tortu koja će oduševiti sve ljubitelje slatkiša.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 g maslaca
  • 100 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 200 g šlaga
  • 2 kašike čokolade u prahu
  • svježe voće za dekoraciju (po želji)

Priprema:

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. U tu smjesu dodajte otopljeni maslac i mlijeko, a zatim postepeno prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i vanilin šećerom. Smjesu dobro sjedinite pjenjačom ili mikserom na niskoj brzini.

Rernu zagrijte na 180°C i obložite kalup papirom za pečenje. Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 25–30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista. Nakon pečenja, tortu ostavite da se potpuno ohladi.

Dok se biskvit hladi, pripremite kremu od šlaga. Umutite šlag dok ne postane čvrst, a zatim polovicu premažite čokoladom u prahu kako biste dobili kontrast u boji i ukusu.

Kada se biskvit ohladi, prerežite ga horizontalno na dva sloja. Donji sloj premažite čokoladnim šlagom, stavite gornji sloj, a ostatak šlaga rasporedite po vrhu torte. Dekoraciju upotpunite svježim voćem ili posipom od čokolade po želji.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rezultat je sočna, lagana torta koja će očarati sve goste, a priprema je jednostavna i brza. Ovaj recept dokaz je da vrhunski desert ne mora biti komplikovan – ponekad je jednostavnost ključ savršenog okusa.

Uživajte!