Brze, sočne i zapečene: Tikvice punjene mesom i sirom gotove za pola sata

Lagani ljetni ručak/Freepik
Zapečene tikvice punjene mesom i sirom savršen su spoj jednostavnosti i punog okusa - nježno pečeno povrće, sočno meso, aromatični začini i rastopljeni sir stvaraju obrok kojem se teško može odoljeti.
Idealne su za lagani ručak, večeru ili kao efektan prilog, a priprema je brza i bez komplikacija.
Priprema:
Tikvice operite, ogulite i prepolovite (ako imate domaće nešpricane, ne morate ih guliti). Lagano čajnom kašikom iz njih izdubite sredinu koju stavite sa strane na tanjir.
Luk i papriku nasjeckajte sitno. Dinstajte luk na ulju pet minuta, pa potom dodajte papriku i dinstajte je da malo omekša. Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte čili i ostale začine po želji. Na kraju dodajte izdubljeni dio tikvice i dinstajte dok voda koja će iz njih izaći ne ispari.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pravougaonu tepsiju namastite uljem i posložite tikvice. U smjesu potom ubacite ribani parmezan i mozzarellu natrganu na komadiće te malo promiješajte. Napunite tikvice i stavite ih u rernu na 15-20 minuta dok se sir ne otopi i zapeče, piše Zadovoljna.hr.