Brze, sočne i zapečene: Tikvice punjene mesom i sirom gotove za pola sata

Zapečene tikvice punjene mesom i sirom//

Lagani ljetni ručak/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zapečene tikvice punjene mesom i sirom savršen su spoj jednostavnosti i punog okusa - nježno pečeno povrće, sočno meso, aromatični začini i rastopljeni sir stvaraju obrok kojem se teško može odoljeti.

Idealne su za lagani ručak, večeru ili kao efektan prilog, a priprema je brza i bez komplikacija.

Sastojci:

• 500 g mljevene junetine (ili drugog mesa po želji)

• 2-3 veće tikvice (za punjenje)

• crvena paprika

• srednji luk

• 100 g mozzarelle

• 50 g naribanog parmezana

• 3 kašike maslinovog ulja ili druge masnoće

• so, biber, čili i drugi začini po želji

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Tikvice operite, ogulite i prepolovite (ako imate domaće nešpricane, ne morate ih guliti). Lagano čajnom kašikom iz njih izdubite sredinu koju stavite sa strane na tanjir.

Luk i papriku nasjeckajte sitno. Dinstajte luk na ulju pet minuta, pa potom dodajte papriku i dinstajte je da malo omekša. Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte čili i ostale začine po želji. Na kraju dodajte izdubljeni dio tikvice i dinstajte dok voda koja će iz njih izaći ne ispari.

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pravougaonu tepsiju namastite uljem i posložite tikvice. U smjesu potom ubacite ribani parmezan i mozzarellu natrganu na komadiće te malo promiješajte. Napunite tikvice i stavite ih u rernu na 15-20 minuta dok se sir ne otopi i zapeče, piše Zadovoljna.hr.