Brze lepinje od samo 4 sastojka: Recept za pecivo bez kvasca, ljepše i od onog iz pekare
Većina današnjih domaćica nema previše vremena za pripremu obroka. Zbog toga su brzi recepti dobrodošli, posebno kad je riječ pecivima koja svi ukućani vole.
Miješanje tijesta uglavnom zahtijeva vještinu u kuhinji, tako i čekanje da tijesto naraste. Ali, postoje i brže varijante koje su jednako ukusne kao i peciva sa kvascem.
Za pripremu ovih lepinjica mjera je čaša od jogurta, pavlake ili kiselog mlijeka - 180 mililitara.
Sastojci:
- čaša jogurta
- 2 čaše brašna
- kesica praška za pecivo
- so
Priprema:
Prosijte brašno, dodajte mu prašak za pecivo, jogurt i prstohvat soli, pa sve dobro izmješajte kašikom.
Oblikujte lepinjice, redajte ih u podmazanu tepsiju, pa svaku na vrhu zasjecite nožem. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumene.
Po želji, prije pečenja, lepinjice možete da pospete susamom, kimom, origanom, sušenim bosiljkom ili krupnom morskom solju, ali su ukusne i bez ikakvih dodataka.
Ove lepinjice neutralnog ukusa možete da kombinujete sa slatkim ili slanim namazima ili da ih poslužite umjesto hljeba uz glavno jelo.
Prijatno!