Brza i zdrava voćna užina: Zamrznute zobene pločice koje morate probati

Savršen doručak/Ilustracija
Ako tražite brz, zdrav i ukusan obrok – bilo za doručak, užinu ili hranjivi snack prije ili poslije treninga – ove zamrznute pločice su idealan izbor. Zbog kombinacije maslaca od badema, zobenih pahuljica i jogurta vrlo su zasitne, a voće daje svježinu i potrebnu dozu vitamina.
Sastojci:
- 100 g miješanog zamrznutog bobičastog voća
- 180 g datula bez košpica
- 180 g zobenih pahuljica
- 250 g maslaca od badema (može i od kikirikija, lješnjaka ili drugi orašasti maslac)
- 30 g mljevenih lanenih sjemenki
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- 400 g grčkog jogurta
- 50 g svježih borovnica i malina
Priprema:
Zamrznuto voće stavite u šerpu na srednje jaku vatru i povremeno promiješajte. Kada se potpuno odmrzne, maknite s vatre.
U blender stavite datuje i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte zobene pahuljice, maslac od badema, mljevene lanene sjemenke i cimet te sve dobro sjedinite.
Smjesu prebacite u kalup (18 x 28 cm) obložen papirom za pečenje i čvrsto utisnite u dno. Što jače pritisnete, pločice će se bolje držati.
Ohlađeno voće po želji usitnite pa pomiješajte s grčkim jogurtom. Dobivenu kremu rasporedite preko sloja zobenih pahuljica, a na vrh stavite svježe maline i borovnice (ili drugo bobičasto voće).
Kalup stavite u zamrzivač na 1–2 sata, dok pločice ne postanu dovoljno čvrste za rezanje.
Kada ih izvadite, narežite ih na kocke ili prutiće po želji. Prije konzumacije pustite da odstoje 3–5 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se malo odmrznule, piše Žena.hr.