Borovnice vam se brzo kvare? Napravite ovu smjesu i produžite im svježinu

borovnica hrana/

Rješenje je u ovoj smjesi

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Borovnice su u sezoni i mnogi ih rado koriste u kolačima, smutijima ili kao zdrav međuobrok.

Međutim, njihova svježina brzo opada, često se kvare već dan nakon kupovine. Zbog visoke vlažnosti koju sadrže, borovnice su posebno podložne plijesni i truljenju ako se ne skladište pravilno.

Stručnjaci i ljubitelji hrane na društvenim mrežama dijele trik koji značajno produžava svježinu borovnica, kupanje u mješavini vode i bijelog octa. Umjesto da ih čuvate u originalnoj plastičnoj ambalaži, preporučuje se da ih odmah po dolasku kući operete i tretirate ovom jednostavnom metodom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Postupak je jednostavan: borovnice se potapaju u mješavinu hladne vode i bijelog octa (u omjeru otprilike 3:1) na pet do deset minuta. Nakon toga se isperu čistom vodom, zatim pažljivo osuše na papirnim ubrusima i pohrane u hermetički zatvorenu posudu obloženu suhim papirom.

Mnogi korisnici koji su isprobali ovaj trik tvrde da borovnice na taj način ostaju svježe i do četiri ili pet sedmica. Važno je napomenuti da tretman octom ne ostavlja neugodan okus niti miris, a efikasno uništava spore plijesni koje uzrokuju kvarenje.

Osim borovnica, ista metoda se može primijeniti i na drugo bobičasto voće, uključujući jagode i grožđe, čime se produžava trajnost i smanjuje rizik od kvarenja idealno za sve koji žele maksimalno iskoristiti sezonsko voće.