Bogati mirisi Italije na vašem stolu: Jednostavan recept za domaću focacciu

Uživajte u tradicionalnom talijanskom okusu/FreePik
Focaccia je tradicionalni talijanski hljeb poznat po svojoj mekanosti i bogatom ukusu.
Jednostavna je za pripremu i idealna kao prilog ili samostalno jelo.
Sastojci
500 g brašna
1 kašičica soli
7 g suhog kvasca
300 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja
Griz (za posipanje tepsije)
Maslinovo ulje (za premazivanje)
Ruzmarin, masline, cherry paradajz (po želji)
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac s mlakom vodom i ostavite da se aktivira 10 minuta.
U većoj posudi sjedinite brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Miješajte kašikom dok se sastojci ne povežu, a zatim rukama umijesite glatko i elastično tijesto.
Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 40 minuta.
Tepsiju pospite grizom, prebacite nadošlo tijesto i rukama ga lagano razvucite.
Premažite površinu tijesta maslinovim uljem i prstima napravite udubljenja po cijeloj površini.
Po želji, dodajte ružmarin, masline ili cherry paradajz za dodatni ukus.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 20-25 minuta.
Uživajte u domaćoj focaccii kao savršenom dodatku vašem obroku.