Bogati mirisi Italije na vašem stolu: Jednostavan recept za domaću focacciu

Uživajte u tradicionalnom talijanskom okusu/Freepik

Uživajte u tradicionalnom talijanskom okusu/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Focaccia je tradicionalni talijanski hljeb poznat po svojoj mekanosti i bogatom ukusu.

Jednostavna je za pripremu i idealna kao prilog ili samostalno jelo.

Sastojci 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

500 g brašna

1 kašičica soli

7 g suhog kvasca

300 ml mlake vode

3 kašike maslinovog ulja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Griz (za posipanje tepsije)

Maslinovo ulje (za premazivanje)

Ruzmarin, masline, cherry paradajz (po želji)

Priprema

U manjoj posudi pomiješajte suhi kvasac s mlakom vodom i ostavite da se aktivira 10 minuta.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U većoj posudi sjedinite brašno i sol, dodajte maslinovo ulje i pripremljeni kvasac. Miješajte kašikom dok se sastojci ne povežu, a zatim rukama umijesite glatko i elastično tijesto.

Pokrijte tijesto čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste oko 40 minuta.

Tepsiju pospite grizom, prebacite nadošlo tijesto i rukama ga lagano razvucite.

Premažite površinu tijesta maslinovim uljem i prstima napravite udubljenja po cijeloj površini.

Po želji, dodajte ružmarin, masline ili cherry paradajz za dodatni ukus.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatno-smeđu boju, otprilike 20-25 minuta.

Uživajte u domaćoj focaccii kao savršenom dodatku vašem obroku.