Bez puno kalorija, ali s puno ukusa: Recept za tortu koja je idealna za one koji su na dijeti

Čokoladna torta s tikvicima/Instagram

Čokoladna torta s tikvicima/Instagram

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ljeto je iza ugla, a s njim dolazi i onaj poznati osjećaj: želimo da se osjećamo lakše, ali nikako ne želimo da se odreknemo svojih omiljenih slatkih zalogaja. Među viralnim receptima koji osvajaju društvene mreže i kuhinjske stolove, izdvojila se jedna neočekivana zvijezda: čokoladna torta od tikvica. Da, dobro ste pročitali – povrće u desertu.

Iako na prvu zvuči kao prehrambeni oksimoron, ova torta uspijeva da spoji ono najbolje iz oba svijeta: bogat, sočan ukus čokolade i diskretnu moć tikvica koje joj daju savršenu teksturu, a da ih uopšte ne osjetite. Idealna je za one koji paze na ishranu, ali i za skeptike koji će nakon prvog zalogaja promijeniti mišljenje. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U nastavku donosimo recept koji je oduševio baš sve.

Sastojci:

Suhi sastojci:

  • 200 g integralnog brašna (može i pola-pola s običnim)
  • 50 g kakaa u prahu (nezaslađen)
  • 1 i po kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Prstohvat soli
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mokri sastojci:

  • 2 jaja
  • 100 ml kokosovog ili maslinovog ulja
  • 150 ml grčkog jogurta ili biljne alternative
  • 100 ml lovorovog sirupa ili meda
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije
  • 2 kašike mlijeka (po potrebi)

Ostalo:

  • 250 g rendanih tikvica (ne cijediti!)
  • 100 g tamne čokolade (70%), istopljene (opcionalno, ali preporučeno)

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za tortu prečnika 20–22 cm tako da ga obložite papirom za pečenje. U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte ulje, grčki jogurt, lovorov sirup (ili med) i ekstrakt vanilije, pa sve dobro sjedinite.

Umiješajte mokre sastojke u suhe i dodajte rendane tikvice koje prethodno nije potrebno cijediti, one su ključne za sočnost torte. Ako želite dodatnu dubinu ukusa, umiješajte i rastopljenu tamnu čokoladu.

Smjesa će biti gusta, ali izdašna; ako je potrebno, dodajte 1–2 kašike mlijeka. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite otprilike 35 do 40 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja. Po želji, poslužite s laganim čokoladnim prelivom ili pospite kakaom u prahu, piše Superžena.