Bez puno kalorija, ali s puno ukusa: Recept za tortu koja je idealna za one koji su na dijeti

Čokoladna torta s tikvicima/Instagram
Ljeto je iza ugla, a s njim dolazi i onaj poznati osjećaj: želimo da se osjećamo lakše, ali nikako ne želimo da se odreknemo svojih omiljenih slatkih zalogaja. Među viralnim receptima koji osvajaju društvene mreže i kuhinjske stolove, izdvojila se jedna neočekivana zvijezda: čokoladna torta od tikvica. Da, dobro ste pročitali – povrće u desertu.
Iako na prvu zvuči kao prehrambeni oksimoron, ova torta uspijeva da spoji ono najbolje iz oba svijeta: bogat, sočan ukus čokolade i diskretnu moć tikvica koje joj daju savršenu teksturu, a da ih uopšte ne osjetite. Idealna je za one koji paze na ishranu, ali i za skeptike koji će nakon prvog zalogaja promijeniti mišljenje.
U nastavku donosimo recept koji je oduševio baš sve.
Sastojci:
Suhi sastojci:
- 200 g integralnog brašna (može i pola-pola s običnim)
- 50 g kakaa u prahu (nezaslađen)
- 1 i po kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- Prstohvat soli
Mokri sastojci:
- 2 jaja
- 100 ml kokosovog ili maslinovog ulja
- 150 ml grčkog jogurta ili biljne alternative
- 100 ml lovorovog sirupa ili meda
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 2 kašike mlijeka (po potrebi)
Ostalo:
- 250 g rendanih tikvica (ne cijediti!)
- 100 g tamne čokolade (70%), istopljene (opcionalno, ali preporučeno)
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za tortu prečnika 20–22 cm tako da ga obložite papirom za pečenje. U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. U drugoj posudi umutite jaja, dodajte ulje, grčki jogurt, lovorov sirup (ili med) i ekstrakt vanilije, pa sve dobro sjedinite.
Umiješajte mokre sastojke u suhe i dodajte rendane tikvice koje prethodno nije potrebno cijediti, one su ključne za sočnost torte. Ako želite dodatnu dubinu ukusa, umiješajte i rastopljenu tamnu čokoladu.
Smjesa će biti gusta, ali izdašna; ako je potrebno, dodajte 1–2 kašike mlijeka. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite otprilike 35 do 40 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja. Po želji, poslužite s laganim čokoladnim prelivom ili pospite kakaom u prahu, piše Superžena.