Bez kore, s opuštenim rubovima: Isprobajte recept za legendarni Basque cheesecake

Neodoljiva kremasta poslastica/Freepik
Basque cheesecake je tradicionalni kolač porijeklom iz Baskije u Španiji, poznat po svom bogatom, kremastom okusu i karakterističnom izgledu. Ovaj cheesecake se peče na visokoj temperaturi, što mu daje tamnu, gotovo karameliziranu koricu dok unutrašnjost ostaje nevjerovatno kremasta i lagana.
Glavni sastojci uključuju kremasti sir (najčešće krem sir ili mascarpone), jaja, šećer i ponekad malo brašna.
Zanimljivost Basque cheesecake-a je da se ne koristi kora, a obično se peče u neurednom obliku, s opuštenim rubovima, što mu daje rustikalni izgled. Poslužiti se može uz svježe voće ili u svojoj čistoj, jednostavnoj ljepoti.
Recept za Basque cheesecake
(za 15cm visoki kalup)
Sastojci:
- krem sir 600 g
- šećer 180 g
- jaja 4 kom
- žumanjci 2 kom
- vrhnje za šlag 330 g
- gustin 20 g
Priprema:
Kod pripreme ovog kolača je bitno da su svi sastojci sobne temperature. Slobodno sve sastojke ostavite vani minimum 2 sata prije nego počnete raditi kolač, a rernu upalite na 230° prije nego počnete miksati, da vam se stigne lijepo zagrijati.
U posudu stavite krem sir i dobro ga razradite mikserom, zatim dodajte šećer i nastavite miksati dok se šećer ne ukomponuje u sir. Jaja i žumanjke dodajte jedno po jedno i sve vrijeme miksajte. Zatim dodajte vrhnje za šlag i lagano ga umiješajte u smjesu, pa dodamo gustin koji smo prosijali kroz sito i sve skupa promiješamo dok se ne poveže.
Cijelu smjesu prelijemo kroz sito u kalup koji smo obložili papirom za pečenje. Kalupom par puta udarimo u radnu površinu da izbijemo zrak iz smjese i stavljamo u rernu na 230° cca 30 minuta.
Kad kolač izvadimo iz rerne, ostavimo ga na sobnoj temperature nekih 20 minuta, a zatim stavimo u frižider minimum 6 sati, a najbolji bi bio kad bi ga ostavili preko noći u frižideru, piše Net.hr.