Bez konzervansa, pun ukusa i mirisa djetinjstva: Recept za savršen džem od jagoda

Miris djetinjstva u tegli/FreePik
Miris domaće kuhinje, svježih jagoda i uspomena iz djetinjstva stane u jednu teglu – džema. Ako tražite prirodan, zdrav i jednostavan recept bez konzervansa, na pravom ste mjestu. Domaći džem od jagoda ne mora sadržavati ništa osim voća, malo šećera i ljubavi prema pravoj hrani.
U nastavku vam donosimo recept koji čuva boju, miris i ukus jagoda – bez ikakvih hemikalija.
Sastojci:
- 900 g jagoda, prepolovljenih
- 250 g kristal šećera
- 2 kašike limunovog soka
Priprema:
Kako biste napravili ovaj džem, prvo pripremite jagode tako što ćete ih oprati, oguliti i grubo isjeckati. Dodajte isjeckane jagode, šećer i limunov sok u veliku šerpu. Stavite na srednje jaku vatru. Često miješajući, dovedite do ključanja. Smanjite vatru na srednje nisku da bi nastavilo da se krčka na tihoj vatri.
Ostavite da krčka oko 45 minuta, često miješajući, dok džem ne postane gust i poput sirupa. Sklonite džem sa vatre ako se zgusnuo po vašoj želji ili nastavite da krčkate dok ne postignete željenu gustinu. Kada je gotov, sipajte džem u teglu i ohladite preko noći.
Uživajte!