Bakine knedle sa šljivama: Slatki povratak u djetinjstvo u samo jednom zalogaju

Knedle sa šljivama/Pixabay

Knedle sa šljivama/Pixabay

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Miris šljiva, maslaca i prženih krušnih mrvica mnoge odmah vraća u djetinjstvo – u bakinu kuhinju gdje su se knedle sa šljivama pripremale s ljubavlju, bez žurbe. Ovaj starinski recept duboko je ukorijenjen u kulinarskoj tradiciji srednje Europe, a osobito je popularan u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj. Iako se nekad pripremaju kao desert, knedle sa šljivama često su bile i glavno jelo – jer ko može stati na samo jednoj?

Tajna savršenih knedli je u mekom krompirovom tijestu koje se nježno obavije oko zrele šljive, a sve se na kraju uvalja u zlatno-smeđe mrvice koje pružaju kontrast teksturi i okusu.

Donosimo vam provjereni recept, baš onakav kakav se generacijama prenosio s koljena na koljeno.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci za knedle sa šljivama:

800 g krompira

1 jaje

200 g glatkog brašna (po potrebi više)

Prstohvat soli

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

500 g zrelih šljiva

Kockice šećera (po jedna za svaku šljivu)

Cimet (po želji, za punjenje)

Za preljev:

100 g maslaca

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

150 g krušnih mrvica

2 kašike šećera

Cimet (opcionalno)

Priprema:

Skuhajte krompir u kori dok ne omekšaju. Ogulite ih još tople i zgnječite u pire. Ostavite da se ohlade. U ohlađeni krompir dodajte jaje, sol i brašno te umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na oko 0,5 cm debljine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Izrežite kvadrate dovoljno velike da u njih zamotate po jednu šljivu. Svaku šljivu očistite od koštice, stavite unutra kockicu šećera (i prstohvat cimeta ako volite), pa je zamotajte u tijesto i oblikujte knedlu.

Kuhajte knedle u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu – to traje otprilike 10-12 minuta. U tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i pržite ih dok ne postanu zlatno-smeđe. Dodajte šećer i (ako želite) cimet. Skuhane knedle ocijedite i odmah uvaljajte u pržene mrvice.

Uživajte!