Bakine knedle sa šljivama: Slatki povratak u djetinjstvo u samo jednom zalogaju

Knedle sa šljivama/Pixabay
Miris šljiva, maslaca i prženih krušnih mrvica mnoge odmah vraća u djetinjstvo – u bakinu kuhinju gdje su se knedle sa šljivama pripremale s ljubavlju, bez žurbe. Ovaj starinski recept duboko je ukorijenjen u kulinarskoj tradiciji srednje Europe, a osobito je popularan u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj. Iako se nekad pripremaju kao desert, knedle sa šljivama često su bile i glavno jelo – jer ko može stati na samo jednoj?
Tajna savršenih knedli je u mekom krompirovom tijestu koje se nježno obavije oko zrele šljive, a sve se na kraju uvalja u zlatno-smeđe mrvice koje pružaju kontrast teksturi i okusu.
Donosimo vam provjereni recept, baš onakav kakav se generacijama prenosio s koljena na koljeno.
Sastojci za knedle sa šljivama:
800 g krompira
1 jaje
200 g glatkog brašna (po potrebi više)
Prstohvat soli
500 g zrelih šljiva
Kockice šećera (po jedna za svaku šljivu)
Cimet (po želji, za punjenje)
Za preljev:
100 g maslaca
150 g krušnih mrvica
2 kašike šećera
Cimet (opcionalno)
Priprema:
Skuhajte krompir u kori dok ne omekšaju. Ogulite ih još tople i zgnječite u pire. Ostavite da se ohlade. U ohlađeni krompir dodajte jaje, sol i brašno te umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto premekano, dodajte još malo brašna. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na oko 0,5 cm debljine.
Izrežite kvadrate dovoljno velike da u njih zamotate po jednu šljivu. Svaku šljivu očistite od koštice, stavite unutra kockicu šećera (i prstohvat cimeta ako volite), pa je zamotajte u tijesto i oblikujte knedlu.
Kuhajte knedle u kipućoj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu – to traje otprilike 10-12 minuta. U tavi otopite maslac, dodajte krušne mrvice i pržite ih dok ne postanu zlatno-smeđe. Dodajte šećer i (ako želite) cimet. Skuhane knedle ocijedite i odmah uvaljajte u pržene mrvice.
Uživajte!