2 provjerena trika da uštipci ne upiju ni kap ulja: Jedan su primjenjivale i naše nane
Prženo tijesto, kao što su uštipci, čest su izbor domaćica za jutarnji ili večernji obrok. Ipak, ono s čim se često suočavaju i što ne znaju kako jednostavno da riješe jeste višak ulja ili masnoće koje upiju ova peciva.
Međutim, postoje dva jednostavna trika koja će vam pomoći da vaše prženo tijesto ne upije ni kap ulja.
Prašak za pecivo ili soda bikarbona
Jedan od načina za pripremanje idealnih uštipaka je upotreba sode bikarbone ili praška za pecivo, koje ćete prosijati zajedno sa brašnom. Na taj način tijesto neće upijati višak masnoće kod prženja u dubokom ulju.
Da uštipci ne bi bili masni, ulje u kome ćete ih pržiti trebalo bi da bude dobro zagrijano. Kada je ulje dovoljno zagrejano, ono u trenutku zatvara tijesto i ne dozvoljava mu da upije višak masnoće.
Rakija
Provjeren način da tijesto koje pržite ne upije mnogo ulja jeste da dok mijesite tijesto u njega dodate čašicu rakije. Kada umutite brašno, jaja, mlijeko i ostale sastojke koje koristite za pripremu, u sve to dodajte čašicu rakije.
Uštipci neće pokupiti ni kap masnoće. Ovo je stari trik, koji su koristili i naši stari, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate da brinete jer se ukus rakije uopšte neće osjetiti, a poslužiće da tijesto ne bude previše masno. Ukoliko ipak želite da dodate aromu testu, a u isto vrijeme iskoristite trik sa alkoholom, možete dodati istu mjericu ruma.