Varivo bez mesa, a puno proteina? Moguće je, evo i kako

Varivo od slanutka//
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sitno narezan luk dinstajte na malo ulja dok ne omekša. U lonac dodajte sitno narezani bijeli luk i dinstajte zajedno minutu. Ubacite mrkvu narezanu na kockice, dodajte koncentrat paradajza i pasatu te sve dobro promiješajte. U lonac stavite i usitnjen krompir. Sve dobro promiješajte i zalijte vodom ili povrtnim temeljcem.

Posolite i pobiberite. Dodajte i začinsko bilje po želji. Ubacite u lonac prethodno kuhani slanutak (ili onaj iz konzerve koji ste ocijedili i isprali pod vodom) te očišćene mahune narezane na manje dijelove. Kuhajte sve zajedno 20 do 30 minuta, odnosno dok povrće ne omekša. Poslužite varivo s kriškom kruha i salatom po želji. Po varivu možete dodati i malo sjemenki bundeve.

• 220 grama kuhanog slanutka

(jedna mala konzerva)

• 200 grama svježih mahuna

• 200 ml pasiranog paradajza

• 2 krompira

• 2 mrkve

• luk

• 2-3 čehna bijelog luka

• kašika koncentrata paradajza

• litra povrtnog temeljca

• biljno ulje

• so i biber po želji