Nevjerovatno: Američka kompanija proizvela ''puter'' od CO2

Da li biste probali ovaj... specijalitet?/

Da li biste probali ovaj... specijalitet?/

Da li biste probali ovaj... specijalitet?/ Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bill Gates je uložio svoj uticaj - i novac - u kalifornijsku startup kompaniju koja vjeruje da može proizvesti bogati, masni namaz sličan puteru koristeći samo ugljen-dioksid i vodik. Ali 'puter' je samo početak, jer firma Savor također radi na razvoju mlijeka, sladoleda, sira, mesa i tropskih ulja.

Savor, sa sjedištem u San Joseu, koristi termohemijski proces za stvaranje svoje masnoće slične životinjskoj, koja je oslobođena ekološkog otiska kako stočarske industrije tako i biljnih alternativa.

"Počeli su sa činjenicom da su sve masti sačinjene od različitih lanaca ugljenika i vodika", napisao je Gates u svom blog postu. "Zatim su se potrudili da naprave iste lance ugljenika i vodika - bez uključivanja životinja ili biljaka. Na kraju su razvili proces koji uključuje uzimanje ugljen-dioksida iz vazduha i vodika iz vode, zagrijavanje njih i oksidaciju da bi pokrenuli odvajanje masnih kiselina i formiranje masti."

Prema Gatesovim riječima, ideja zamjene prirodnih masti i ulja laboratorijski proizvedenim može zvučati čudno, ali potencijal za značajno smanjenje našeg ugljičnog otiska je ogroman. On ističe da je Savorov 'puter' lako proizvesti i skalabilan, ali će uvjeravanje ljudi da zamijene tradicionalne mliječne proizvode 'eksperimentalnom' hranom ostati izazov u bliskoj budućnosti.

"Savor ima dobru šansu za uspjeh jer ključni koraci njihovog procesa proizvodnje masti već funkcionišu u drugim industrijama", istakao je Gates. "Proces ne emituje nikakve gasove staklene bašte, ne koristi poljoprivredno zemljište i koristi manje od hiljaditog dijela vode koju tradicionalna poljoprivreda zahtijeva. I najvažnije, ukus je stvarno dobar - kao pravi puter, jer je hemijski isti."

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Gatesova podrška Savoru dolazi u vrijeme kada se svijest o ekološkim izazovima pojačava, posebno u vezi sa uticajem stočarske industrije na emisiju gasova staklene bašte i gubitak biodiverziteta zbog korištenja palminog ulja u alternativama za životinjske masti.

Savorova istraživanja su objavljena u časopisu Nature Sustainability. Kako se tehnologija nastavi razvijati, moguće je da će 'puter' i drugi proizvodi Savora postati prihvaćeni kao ekološki prihvatljive alternative tradicionalnim proizvodima mliječne industrije.