Vjeko Kramer: Najveća mi je preokupacija skupljanje jaja od guski

vjeko kramer/
Vjeko Kramer donosi nove recepte na O kanalu
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najpoznatiji televizijski kuhar u BiH Vjekoslav Vjeko Kramer svoja kulinarska umijeća predstavlja u programu O kanala. Svake druge nedjelje u 17.20 sati Vjeko Kramer u emisiji “Šta ću ručku” donosi nove recepte za tri ukusna i zdrava jela. Kako Vjeko objašnjava, zastupljena su egzotična jela, ali pristupačna i izvodiva svima, s karakteristikama bosanske, balkanske i slavenske kuhinje.

Pas Lady

“Šta ću ručku?” vječno je pitanje svakog domaćinstva, a odgovor bi trebao da zadovolji različite ukuse članova porodice. Zato je tu kulinarski show “Šta ću ručku” i naš kuhar Vjeko Kramer kako bi vam olakšali idejama i jednostavnim receptima.

image

Trenutno ne bih ništa mijenjao

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Emisije o hrani već su godinama veoma popularne. Osim što putem njih možete dobiti inspiraciju, odnosno ideju za idući ručak ili večeru, edukativnog su karaktera pa možete naučiti ponešto o gastronomiji, kazao je Kramer, koji je sasvim slučajno zakoračio u svijet televizije i kulinarstva.

- Sve se desilo slučajno. Nisam bio pri čistoj svijesti i zdravoj pameti. Desila se saobraćajna nesreća i poginuo mi je pas Lady. Grozan i dug period tuge, nespavanja i preispitivanja koje takvi periodi u životu nose sa sobom. Ispostavi se da su me prijatelji, meni ništa ne govoreći, prijavili na reality show “Tražimo hrvatskog Golog kuhara” i ja se odazovem pozivu, više da prebacim fokus i spasim se od sebe. Tu pobijedim i dobijem svoju prvu emisiju “Hrvatski Goli kuhar” koja je trajala dvije sezone pa sam poslije prešao na OBN i sada radim na O kanalu. Sarađujem i sa drugim televizijama u regionu, ali sada dosta manje, jer čekam gusku da legne na jaja, pa želim naleći i koke, pa si hoću za rođendan kupiti paunove, a trebam konačno i koze kupiti. Šalu na stranu, svima ovi poslovi na TV-u izgledaju kao poslovi iz snova, ali nije to tako lako raditi. Puno stresa, rokova, saradnika velikog ega, novih kolega, managera, klijenata, ugovora, producenata, gledanosti, odgovornosti i treba dugo čovjeku da se na to navikne a da ostane onaj koji jeste i da uživa u tom poslu, priča Vjeko, koji je bijeg od haosa i svakodnevnice pronašao na selu.

Naime, Vjeko Kramer sa partnerom živi na selu, bavi se poljoprivredom i uživa u miru i prirodi.

image

Potiče maštu i hrabrost kuhara da probaju nešto novo

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Kao i u svima nama i u meni ima više različitih likova pa bih se najbolje mogao opisivati kroz različite životne periode. Većina čitatelja me zna kao poznatog kuhara i televizijsko lice, a ja sada trenutno sebe najbolje mogu opisati kao poljoprivrednika, seljaka. Preselio sam na selo, uzgajam koke, patke i zečeve, a najveća mi je preokupacija skupljanje jaja od guski jer su počele nositi i čekam da se odluče leći na jaja. Oko toga mi se okreću posljednja dva tjedna, koliko dugo leže u gnijezdu, čupaju li perje, prave li gnijezdo i sve tako. Živim u Baranji, na krajnjem istoku Hrvatske na obali Dunava, u šumi oko 300 metara od glavnog toka rijeke. Selo je Batina, tri kilometra od Srbije i pet kilometara od Mađarske, na samoj tromeđi. Živim s dečkom Josipom, evo već šest godina, ali smo na selu tek posljednjih godinu dana. Imamo psa Cvijetu i njenu kćer Lipu koja ima tek pet mjeseci, njemačke doge. Bilo je u posljednjih nekoliko godina puno putovanja, obaveza, odgovornosti i stresa na kraju krajeva pa smo se zato odlučili za život na selu, sada je sve puno mirnije i, kako rekoh, najveći mi je problem kada će guske leći na jaja. Ništa ne bih trenutno mijenjao, sve ide po planu jer nađem se tako na livadi dok čuvam patke i guske na paši, smijuljim se i kontam kako sam sretan, oduševljeno objašnjava najpoznatiji kuhar.

Podrška ljudi

Brojne obaveze, putovanja, organizacija, angažmani zahtijevaju izuzetnu organizaciju kojoj je naš Vjeko sklon.

image

Prehrambene navike su nam staromodne

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

- Nekada pomislim da bi to moglo i bolje, ali u globalu doživljavam sebe kao organiziranu osobu. Dižem se prije svitanja, sam od sebe, bez navijanja sata. Nikada ne moram navijati sat, imam neki dobar unutrašnji koji nigdje ne žuri i nikada ne kasni. Onda vježbam tibetance, već godinu, neke ugodne vježbe koje me je sestra naučila i super mi je što znam da nas dvoje na 1.000 kilometara udaljenosti svako jutro provodimo zajedno u tim vježbama. Prva kava i dok nju pijuckam, obavim poslove oko guski, patki, koka i onda zečeva, nahranim i ribe u jezercu i to sve nekada kada žurim, traje oko pola sata, ali ako ne žurim, kod riba mogu zaglaviti cijelo prijepodne. Potpuna hipnoza, ako imam starog kruha i vremena i koke pojedu sat vremena bez problema. Svaki dan kuham, ako mi imamo nešto od jučer, onda kuham psima, tako da ovako ili onako uz šporet moram stati. Posao mi u posljednjih godinu dana dođe kao bijeg u realnost iz ovog mog sanjarenja na selu. Jako sam si to lijepo sve izdozirao tako da sjednem u auto i odlazim na sedam dana maksimalno, barem je kofer uvijek spremljen za sedam dana. Odradim poslove, odem u dućan i krećem kući gdje ne nosim ni mrvicu nervoze i stresa iz realnog svijeta, dodaje Vjeko koji je u svim životnim odlukama nailazio na podršku ljudi koji ga okružuju. A odluke koje je donosio su uvijek bile velike.

- Prije je nisam možda ni bio toliko svjestan kao pomoći, jer sam puno jurio i imao osjećaj da sam ja svima podrška. Kada sam se odlučio za ovaj život na selu, prvo sam morao nagovoriti dečka i on je pristao, podržao me je, što je najvažnije, bez obzira na komarce i loš internet-signal. Obitelj mi je oduvijek najveća podrška, a imam i super prijatelje koji su većinom još zbunjeni da sam uopće bacio sidro, a onda šokirani mjestom koje sam odabrao, ali polako se navikavaju i dolaze, objašnjava nam voditelj kulinarskog showa “Šta ću ručku”.

image

Teme najčešće čuje od prijatelja koji imaju određeni problem

Cilj i smisao svih Vjekinih kuharskih emisija, pa tako i ove, jeste da ekipi koja kuha pomogne u traženju odgovora na krucijalno pitanje: “Šta ću ručku?” I naravno da potakne maštu i hrabrost kuhara da probaju neke nove recepte, neke ideje, začine i zabave se u kuhinji.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Veselije teme

Ova nova, 4. sezona posvećena je pravilnoj i zdravoj ishrani vezanoj za specifične dijagnoze i zdravstvena stanja.

- Naše prehrambene navike su staromodne. Mi i dalje forsiramo tradicionalnu kuhinju, a pokušavamo i uspijevamo sve modernije živjeti i to je jako loš i nezdrav sukob suprotnih realnosti. Ja volim tradicionalnu kuhinju i od kada živim na selu, stvarno puno više i kuham te recepte jer sada kosim livadu, okrećem sijeno, kupim ga i nosim u pojatu. Lopata i motika su uvijek tu negdje, cijepam pomalo skoro svaki dan, krčim čak i šumu, sjekira i motorka su mi najbolje prijateljice. Naravno da mogu pojesti pola krompirače za doručak, da nam veliki lonac sarme traje dva dana i večeram uštipke s kajmakom bez imalo grižnje savjesti. Ali jesti ta jela i raditi osam sati u uredu je ubojstvo za vaš organizam. Tako da ostajem pri tvrdnji da su nam prehrambene navike jednostavno staromodne. U do sada emitovanim emisijama sam birao teme tipa ishrana dijabetičara, pa ljudi s visokim krvnim tlakom, dizanje imuniteta, kao i druge teme po tome što najčešće čujem od prijatelja koji imaju određeni problem. Često prilagođavam i jelovnike za večere kada mi neko dolazi baš po tim temama i sada sam to pretočio u ovu sezonu. Pripremam se, ne čučim pored jezera i ne buljim prazno u ribe, nego se malo isključim ili uključim internet i učim, iskren je Vjeko.

image

U idućoj sezoni će biti nove teme

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najpoznatiji kuhar već radi na novim emisijama, sadržajima, temama. U narednim epizodama gledaoci će imati priliku saznati koja je ishrana dobra za bubrege, pluća, ali i protiv artritisa.

- A za iduću sezonu bih birao veselije teme kao što su proslava rođendana, iznenadni gosti, Valentinovo, Noć vještica, Bajram, Božić, Vaskrs i slične teme, odnosno hrana za određene prigode. Ako guske obave ovaj proces koji željno iščekujem, možda bude i božićna guska, bajramska guska, rođendanska guska, zaključio je Vjeko Kramer, voditelj kulinarskog showa “Šta ću ručku” koji se emituje svake druge nedjelje na O kanalu, a sve emisije koje ste propustili možete gledati i slušati na YouTube kanalu Oslobođenja.