Zastrašujuća istina: Vaša omiljena poslastica možda je prepuna teških metala

Ilustracija/ Pexels/

Ilustracija/ Pexels

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za mnoge, čokolada nije samo slatkiš – ona je izvor utjehe, način da podignemo raspoloženje, nagrada nakon napornog dana i omiljeni poklon za praznike. Posebno je tamna čokolada popularna zbog potencijalnih zdravstvenih prednosti, budući da su neka istraživanja povezala njene antioksidanse s poboljšanjem zdravlja srca, a mnogi je biraju i zbog nižeg sadržaja šećera. Čak je više od polovine ispitanika u anketi Nacionalne asocijacije konditora (National Confectioners Association) opisalo tamnu čokoladu kao „zdraviju“ alternativu.

Međutim, istraživanja su pokazala da tamna čokolada može sadržavati kadmij i olovo – teške metale povezane s ozbiljnim zdravstvenim problemima, posebno kod djece i trudnica. U nastojanju da procijeni koliki rizik predstavljaju popularne čokolade, organizacija Consumer Reports analizirala je 28 vrsta tamnih čokolada i u svima pronašla tragove ovih opasnih metala.

Testirani su proizvodi različitih proizvođača, uključujući manje brendove poput Alter Eco i Mast, ali i poznata imena poput Dove i Ghirardelli. Rezultati su pokazali da bi konzumacija samo jedne unce (približno 28 grama) dnevno mogla dovesti odraslu osobu iznad granice sigurnog unosa kadmija ili olova. Pet testiranih čokolada premašilo je dozvoljene granice za oba metala.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dugotrajna izloženost čak i malim količinama teških metala može izazvati ozbiljne zdravstvene posljedice. Stručnjak za sigurnost hrane iz Consumer Reportsa, Tunde Akinleye, upozorava da su trudnice i djeca posebno osjetljivi na negativne posljedice, jer olovo može utjecati na razvoj mozga i smanjenje IQ-a. No, ni odrasli nisu pošteđeni – kontinuirano unošenje olova može dovesti do problema s nervnim sistemom, povišenog krvnog pritiska, oštećenja bubrega i reproduktivnih smetnji.

Iako većina ljudi ne jede čokoladu svaki dan, istraživanja pokazuju da to čini oko 15 posto potrošača. Uz to, olovo i kadmij nalaze se i u drugim namirnicama, poput špinata, mrkve i batata, pa se njihova ukupna količina u organizmu može nagomilati do zabrinjavajućih razina

Dobra vijest je da su neki proizvođači već uspjeli proizvesti tamne čokolade s niskim sadržajem ovih metala, što pokazuje da je moguće napraviti sigurnije proizvode. Consumer Reports savjetuje potrošačima da biraju čokolade poznatih proizvođača koji su uspjeli smanjiti prisutnost olova i kadmija.

Iako nije nužno potpuno izbjegavati tamnu čokoladu, ključno je biti informisan i pažljivo birati proizvode kako bi se smanjio rizik od štetnih posljedica po zdravlje.