Upozorenje ljekara: Popularni začin može biti opasan za srce, posebno kod starijih osoba

Previše ovog začina može vas koštati zdravlja/Free Pik

Previše ovog začina može vas koštati zdravlja/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovaj začin utječe na češću pojavu srčanih oboljenja, stariji su posebno ugroženi

Osim što zadržava vodu i otežava proces mršavljenja, sol može da doprinese pogoršanju stanja srca.

Glavni sastojak kuhinjske soli je natrijum, iz natrijum-hlorida, koji može imati negativno dejstvo na stanje ljudskog organizma.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Utvrđeno je da ljudi sa natrijumom na gornjoj granici normalnog raspona imaju znatno veću vjerovatnoću da razviju visok krvni pritisak i srčanu insuficijenciju, dvije najčešće hronične bolesti kako starimo.

Obavljena je studija na Univerzitetu Bar-Ilan u Izraelu tokom koje je pronađena veza između nivoa natrijuma i ozbiljnih srčanih oboljenja. Rezultati su nedavno objavljeni u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Natrijum, koji se rutinski testira standardnim analizama krvi, dugo se smatrao normalnim u rasponu od 135 do 146 mmol/l.

Ova studija dovodi u pitanje tu pretpostavku, i sugeriše da postoji jaka, dugoročna veza između viših nivoa natrijuma i kardiovaskularnog rizika, čak i među onima koji se inače smatraju zdravima, piše Krstarica.

Prevencija je ipak jednostavna. Smanjen unos soli i više vode uradiće posao. Ljekari savjetuju da se pridržavamo ovoga i u mladosti kako ne bismo otežali sopstveno starenje.