Stavljate je u usta svaki dan, a ne znate koliko je opasna: Ova stvar povećava rizik od raka

Nisu ni svjesni opasnosti/Free Pik

Nisu ni svjesni opasnosti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možda je vrijeme da dvaput razmislite o količini žvakaćih guma koje konzumirate, jer su zdravstveni stručnjaci izdali upozorenje u vezi sa dugoročnim neželjenim efektima žvakanja gume.

Žvakaće gume postoje već decenijama, a svakodnevno ih žvaću milioni ljudi. Vjeruje se da neki potrošači godišnje potroše i stotine komada guma. Ono o čemu mnogi ne razmišljaju jeste duga lista sastojaka koji se koriste za proizvodnju žvakaćih guma — da, čak i onih sa klasičnim ukusom mente.

Svaki komad žvake sastoji se od gumene osnove, zaslađivača, omekšivača, aroma i boja, a zdravstveni stručnjaci sve više izražavaju zabrinutost zbog mogućih dugoročnih posljedica koje ovi sastojci mogu imati na ljudski organizam.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sorbitol, zamjena za šećer koja se često koristi u žvakama označenim kao „bez šećera“, jedan je od sastojaka na koji su ljekari i nutricionisti posebno obratili pažnju — zajedno sa prehrambenim bojama, budući da mnoge žvakaće gume u SAD-u sadrže sintetičke boje. Crvena boja 40, žuta 5, žuta 6, plava 1 i titan-dioksid, koji se koristi da žvakaća guma izgleda bijela, mogu se naći u raznim vrstama žvakaćih guma.

Ove supstance povezane su sa različitim zdravstvenim problemima, uključujući rizik od oštećenja DNK, utjecaj na imunitet i potencijalno povećan rizik od raka.

Upozorenje

Još jedno upozorenje vezano za žvakanje gume je prisustvo nekoliko potencijalno opasnih konzervansa, uključujući butil-hidroksitoluen (BHT) i limunsku kiselinu, kao i nekoliko emulgatora, poput sojinog lecitin, glicerol estara smole, monoglicerida i diglicerida.

Iako svi ovi dodaci služe da guma ostane svježa, mekana i stabilna, studija objavljena 2008. godine otkrila je da sorbitol može izazvati ozbiljne gastrointestinalne probleme. Do te mjere da su se dva pacijenta u Njemačkoj čak našla u bolnici zbog hronične dijareje, bolova u stomaku i drastičnog gubitka težine.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ljekari su tada rekli istraživačima iz „British Medical Journal“-a da su oba pacijenta konzumirala između 15 i 20 štapića žvakaće gume dnevno prije nego što su završili u bolnici.

Srećom, važno je napomenuti da su oba pacijenta nakon liječenja vratila normalnu funkciju crijeva.

Riječ stručnjaka

U vezi sa ovim slučajem, klinička nutricionistkinja dr. Brijana Gelfand iz centra „Mount Sinai Diabetes Center“ u New Yorku rekla je za The Mail: „Sam čin žvakanja navodi tijelo da očekuje hranu, što podstiče lučenje digestivnih enzima i želudačne kiseline.

„Kada nema stvarne hrane ili hranljivih materija za varenje, višak kiseline može iritirati zid želuca i pogoršati probleme poput gorušice.“

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovo frustrirajuće stanje može izazvati dugotrajna oštećenja organizma, od gorušice do upala i čireva, ili stanja poznatog kao ezofagitis.

Poznato je i da gorušica može dovesti do Baretovog jednjaka — stanja u kojem hronična izloženost želudačnoj kiselini izaziva pretkancerozne promjene u sluzokoži jednjaka, čime se povećava rizik od razvoja raka jednjaka.

Prednosti

Prema sajtu Healthline, postoje i određene potencijalne koristi od žvakanja gume. Studije su pokazale da može smanjiti stres i povećati osjećaj budnosti, dok su druge studije ukazale na moguću pomoć kod mršavljenja.

Međutim, naglašava se da prekomjerno žvakanje guma bez šećera može imati laksativni efekat, dok prekomjerno žvakanje guma sa šećerom negativno utječe na zube, piše Najžena.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Dodaje se i da su „sastojci žvakaćih guma utvrđeni kao bezbjedni za ljudsku konzumaciju“.