Stara domaća namirnica čisti pluća i jača imunitet: Pravo je blago, a svi su je prestali koristiti

Guščja mast/
Guščja mast
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako se dugo smatrala reliktom prošlosti, ova masna namirnica iz narodne medicine ponovno dobiva na popularnosti zbog svojih potencijalno blagotvornih učinaka, osobito kada su u pitanju pluća i imunitet.

U prošlosti je guščja mast bila neizostavan dio kućne ljekarne. Generacije su je koristile za ublažavanje bronhitisa, jačanje pluća, pa čak i za ozbiljnija stanja poput tuberkuloze. Po strukturi podsjeća na maslinovo ulje, a vjeruje se da pomaže u uklanjanju sekreta iz plućnih alveola.

Prirodni sastav koji jača organizam

Guščja mast obiluje korisnim tvarima: sadrži omega-3 masne kiseline, cink, selen, bakar te vitamine B kompleksa i vitamin E. Ova kombinacija povoljno djeluje na imunološki sustav, potiče regeneraciju i doprinosi boljoj funkciji dišnih putova. No, kod dugotrajne primjene treba voditi računa o razini kolesterola, osobito kod osoba koje već imaju problema s povišenim masnoćama u krvi, piše nova.rs.

Kako se koristi?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U narodnoj praksi guščja mast se najčešće koristi kao oblog za prsa, osobito kod kašlja i otežanog disanja. Lagano zagrijana mast nanosi se izravno na kožu, pokrije gazom i ostavi da djeluje. Toplina i aktivne tvari zajedno razgrađuju izlučevine i olakšavaju disanje.

Osim toga, može se koristiti i za njegu suhe kože, a nekad se u malim količinama konzumirala za probavne smetnje.