Šokantna istina o buđavom hljebu: Da li je bezbjedno jesti dio koji nije pljesniv?

Doktori su konačno otkrili/Ilustracija
Možda vam se čini bezazlenim da uklonite buđavi dio hljeba i pojedete ostatak, ali to zapravo nije dobra ideja. Mnogi ljudi izbjegavaju bacanje hrane i koriste ono što izgleda jestivo, dok drugi jednostavno ne žele da idu u prodavnicu ili pekaru po svježi hljeb.
Međutim, doktor Karan Rad upozorava da „ne postoji potpuno čist dio buđavog hljeba“ i da njegovo konzumiranje može biti opasno po zdravlje. Vidljiva buđ je samo mali dio većeg problema – spore se šire kroz cijeli hljeb, iako nisu uvijek vidljive golim okom.
„Čak i ako uklonite dio na kojem se vidi buđ, to ne znači da je ostatak siguran za jelo“, objašnjava doktor Rad. „Buđ ima nevidljive korijene koji prodiru duboko u hljeb, a njene spore mogu kontaminirati cijelu površinu.“
Kako biste izbjegli zdravstvene rizike, najbolje je baciti cijeli hljeb čim primijetite buđ. Iako postoje vrste buđi koje su bezopasne – poput onih koje se koriste za proizvodnju plavog sira ili antibiotika – mnoge mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Jedan od primjera je vrsta Rhizopus stolonifer, koja se često pojavljuje na hljebu i može biti štetna. Neke vrste buđi proizvode mikotoksine, supstance koje mogu izazvati ozbiljna trovanja, a ponekad i fatalne posljedice.
Važno je naglasiti da ni tostiranje hljeba ne uništava ove toksine. Zato, ako primijetite buđ na hljebu, nemojte pokušavati spasiti „čiste“ dijelove – najbolje rješenje je da ga odmah bacite, navodi Krstarica.