Šokantna istina o buđavom hljebu: Da li je bezbjedno jesti dio koji nije pljesniv?

Doktori su konačno otkrili/Ilustracija

Doktori su konačno otkrili/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možda vam se čini bezazlenim da uklonite buđavi dio hljeba i pojedete ostatak, ali to zapravo nije dobra ideja. Mnogi ljudi izbjegavaju bacanje hrane i koriste ono što izgleda jestivo, dok drugi jednostavno ne žele da idu u prodavnicu ili pekaru po svježi hljeb.

Međutim, doktor Karan Rad upozorava da „ne postoji potpuno čist dio buđavog hljeba“ i da njegovo konzumiranje može biti opasno po zdravlje. Vidljiva buđ je samo mali dio većeg problema – spore se šire kroz cijeli hljeb, iako nisu uvijek vidljive golim okom.

„Čak i ako uklonite dio na kojem se vidi buđ, to ne znači da je ostatak siguran za jelo“, objašnjava doktor Rad. „Buđ ima nevidljive korijene koji prodiru duboko u hljeb, a njene spore mogu kontaminirati cijelu površinu.“

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako biste izbjegli zdravstvene rizike, najbolje je baciti cijeli hljeb čim primijetite buđ. Iako postoje vrste buđi koje su bezopasne – poput onih koje se koriste za proizvodnju plavog sira ili antibiotika – mnoge mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Jedan od primjera je vrsta Rhizopus stolonifer, koja se često pojavljuje na hljebu i može biti štetna. Neke vrste buđi proizvode mikotoksine, supstance koje mogu izazvati ozbiljna trovanja, a ponekad i fatalne posljedice.

Važno je naglasiti da ni tostiranje hljeba ne uništava ove toksine. Zato, ako primijetite buđ na hljebu, nemojte pokušavati spasiti „čiste“ dijelove – najbolje rješenje je da ga odmah bacite, navodi Krstarica.