Riblje ulje može da smanji insulinsku rezistenciju

Riblje ulje/
Riblje ulje
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Brazilski naučnici otkrili su da omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja smanjuju upalu i poboljšavaju metabolizam glukoze, što može da olakša kontrolu šećera u krvi.

Novo istraživanje pokazuje da riblje ulje može da poboljša osjetljivost na insulin kod osoba sa dijabetesom tipa 2 koje nisu gojazne.

Riblje ulje je bogato omega-3 masnim kiselinama, posebno eikozapentaenskom (EPA) i dokozaheksaenskom (DHA), koje su poznate po svojim protivupalnim svojstvima. Naučnici vjeruju da ove supstance pomažu u smanjenju insulinske rezistencije tako što preusmjeravaju imuni odgovor organizma iz proinflamatornog u protivupalno stanje.

U okviru istraživanja, miševima je tri puta nedeljno davano riblje ulje u dozi od dva grama po kilogramu tjelesne mase, pri čemu je ono sadržalo 540 mg/g EPA i 100 mg/g DHA.

Nakon osam nedjelja primijećeno je značajno poboljšanje insulinske osjetljivosti, kao i smanjenje nivoa ukupnog holesterola, LDL ili “lošeg” holesterola i triglicerida. Ovi rezultati ukazuju na to da riblje ulje može da igra važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi kod osoba sa insulinskom rezistencijom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Šta ovo znači za oboljele od dijabetesa?

Kod osoba koje nisu gojazne, ali imaju dijabetes tipa 2, insulinska rezistencija može da bude povezana s genetikom, a ne samo s tjelesnom težinom. Naučnici vjeruju da bi riblje ulje moglo da bude koristan dodatak u terapiji, ali su potrebna dalja istraživanja kako bi se potvrdili isti efekti kod ljudi.

Za sada, stručnjaci savetuju unos omega-3 kroz ishranu bogatu masnom ribom poput lososa, skuše i sardine, a pre upotrebe suplemenata, preporučuje se konsultacija sa ljekarom, piše Kurir.