Pretjerali ste? Evo kako popraviti previše začinjenu ili preslanu hranu

manje soliti/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Svi ponekad pogriješimo u kuhinji. Bilo da ste dodali prstohvat previše soli, začina ili se jelo reducira više nego što ste planirali, rezultat može biti okus koji tjera na žeđ ili zbunjuje nepce. Dobra vijest? Nije sve izgubljeno. U nastavku vam donosimo konkretna rješenja – prilagođena vrsti jela.

Za supe, variva i umake:

Razrijedite postepeno: Dodajte malo vode, neslane supe ili mliječnih proizvoda poput pavlake, jogurta ili mlijeka. Počnite sa nekoliko kašika i probajte – čak i male količine mogu uravnotežiti ukus.

Dodajte masu: Ubacite više povrća, rezanaca, riže ili graha. Oni će apsorbirati višak soli, ali efekt neće biti trenutan – budite strpljivi.

Kremasti balans: Za umake je sjajno rješenje dodatak kokosovog mlijeka, kisele pavlake ili neutralnog jogurta koji ublažava oštrinu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za pirjana jela i složence:

Povucite i obnovite: Uklonite dio tekućine ili sosa u kojem je koncentrisana so, pa dodajte novu tekućinu s niskim udjelom natrija.

Dodajte škrob: Krompir narezan na komade, tjestenina, pirinač ili mrvice hljeba mogu upiti dio soli. Dajte im vremena da odrade svoje.

Za preljeve i umake:

Masnoća i kiselina: Dodajte maslinovo ulje, avokado, pavlaku, sirće ili sok limuna. Oni će uravnotežiti preintenzivan ukus.

Malo slatkoće: Prstohvat šećera ili kap meda može „smiriti“ jelo ako je slanoća izražena.

Za čvrsta jela (žitarice, povrće, tjestenina):

Servirajte s nečim blagim: Poslužite uz rižu, kruh, blago povrće ili neslane žitarice – idealno ako je glavno jelo slanije.

Udvostručite recept: Ako imate vremena i sastojke, napravite novu turu s minimalno soli, pa ih pomiješajte. Rezultat: balansiran obrok.

 

 

Uvijek je lakše dodati so nego je ukloniti. Sljedeći put budite oprezniji – ali kad se već desi, sada znate kako spasiti obrok. Isprobajte ove trikove i ne bacajte hranu – svaki recept može imati svoju drugu šansu.