Popularan lijek: Pomaže kod ravnog želuca i probave nakon obroka

Popularan lijek za zdravlje među slavnim osobama za kontrolu gladi i ubrzanje metabolizma. Prednosti (i nuspojave) započinjanja dana s dvije čajne žličice jabučnog octa razrijeđenog u čaši vode ili dodatkom prehrani koji ih zamjenjuje.
Kada nam je probavni sistem poremećen, želudac nam se obično otiče, a borimo se i s nadutošću i zatvorom. Da bismo povratili ravan stomak i osjećaj lakoće, moramo pribjeći detoksikacijskim rješenjima koja će također poboljšati našu probavu. To se posebno odnosi na jabučni ocat, koji je vrlo efikasan sastojak za ublažavanje probavnih tegoba i upala.
Šta je jabukovo sirće?
Jabučni ocat je vrsta octa proizvedena procesom fermentacije u kojem se (jednostavno rečeno) zgnječene jabuke pretvaraju u octenu kiselinu uz pomoć kvasca i šećera. Iako se za octenu kiselinu kaže da je korisna za zdravlje, sirovi, nefiltrirani jabučni ocat sadrži "matrix" (sastavljen od bakterija i kvasca) za koji se kaže da sadrži probiotike koji su odlični za naša crijeva.
Jabukovo sirće je moćan lijek koji se koristi stotinama godina - zaista je izdržao test vremena, objašnjavaju stručnjaci. Recepti s jabukovim sirćetom, koji imaju mutnu "majku", odlični su za zdravlje crijeva zbog svoje probiotičke moći. Također pomažu u regulaciji nivoa šećera u krvi, podržavaju probavu i kontrolu težine, snižavaju holesterol, jačaju imunološki sistem, a kaže se da čak pomažu kod - pa čak i poboljšavaju - izgled akni i ožiljaka. Lista prednosti koje bi navele čak i najvećeg cinika za zdravlje da fermentira svoje jabuke.
Zašto bismo trebali piti jabukovo sirće i vodu ujutro na prazan želudac
To je vrlo stari lijek koji se nedavno vraća zahvaljujući TikToku i poznatim ličnostima koje preporučuju pijenje vode i jabučnog octa na prazan želudac ujutro kao injekciju za dobrobit čim se probudite. Razlog? Njegove brojne koristi za tijelo, od bolje probave do gubitka težine.
Ali budite oprezni, jer nije svako jabučno sirće isto. Zdravstvene prednosti dolaze od nefiltriranog jabučnog sirćeta, tj. onog koje sadrži "majku", grupu fermentiranih bakterija bogatih probioticima koji sirćetu daju karakterističnu mutnu boju. Ove bakterije su korisne za održavanje zdrave crijevne flore i podršku imunološkoj funkciji, prenosi Metropolitan.
Jabukovo sirće sigurno nije lijek za sve i mnoge njegove dobrobiti još nisu naučno dokazane, ali konzumiranje svakog jutra ima svoje prednosti.
Voda i sirće su saveznici za one koji imaju refluks i probavne probleme. Stručnjaci preporučuju razrjeđivanje dvije kašičice sirćeta mlakom vodom kako kiseli napitak ne bi oštetio zubnu caklinu, a ujedno je i blaži za želudac.
Moć fermentirane hrane
Studija Medicinskog fakulteta Stanford iz 2021. godine otkrila je da oni koji jedu fermentiranu hranu (poput jogurta, kimčija, kombuche) imaju bolju raznolikost mikrobioma, manje upala i jači imunološki sistem. Stručnjaci preporučuju konzumiranje fermentirane hrane šest puta dnevno. Stoga ne čudi da se jutarnja čašica vode i sirćeta toplo preporučuje.
Prednosti
Za mršavljenje. Studija je pokazala da konzumiranje jabučnog sirćeta prije obroka pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi i osjetljivosti na inzulin, što pozitivno utiče na kontrolu šećera u krvi. Ovaj efekat izaziva lančanu reakciju: smanjuje osjećaj apetita, što dovodi do manjeg unosa kalorija i manje tjelesne težine.
Za poboljšanje probave. Jabučni ocat može pomoći u poboljšanju probavne kiseline i želučanih enzima, što poboljšava probavu i smanjuje nadutost, refluks i druge negativne simptome.
Za mikrobiotu. Dobre bakterije u jabukovom sirćetu pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore i jačaju njene funkcije.
Sirće je također bogato magnezijem, kalijem, fosforom i kalcijem, mineralima koji su neophodni za zdravlje.
Postoje li neke kontraindikacije?
Pijenje nerazrijeđenog octa može oštetiti zubnu caklinu, pa ga je najbolje uživati u obliku vode i octa. Osobe s dijabetesom trebale bi ga uzimati po savjetu ljekara kako bi izbjegle potencijalne interakcije s lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi, a osobe s gastroparezom trebaju ga uzimati po savjetu ljekara kako bi izbjegle potencijalne interakcije s lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi, a osobe s gastroparezom, jer usporava apsorpciju hrane. Zbog fermentacije samog octa, neki ljudi ga ne podnose dobro na prazan želudac.
Kako ga poznate ličnosti koriste
Victoria Beckham je otkrila da započinje dan s dvije kašičice octa i vode, kao što to čine i Jennifer Aniston i Olivia Munn, koje ga uključuju u svoje wellness rutine prije pojavljivanja na crvenom tepihu. Ali ovako razrijeđeno nije jedini način da se konzumira tokom dana. Miranda Kerr ga također koristi za pravljenje svoje omiljene salate, koja se sastoji od komorača, krastavca, feta sira, mladog špinata i avokada, dok je Kourtney Kardashian otkrila da konzumira vodu i ocat ujutro i navečer kako bi se borila protiv napadaja gladi (uvijek bez prekoračenja količine od dvije kašičice).
Najčešći savjet je piti ga ujutro na prazan želudac, ali stručnjaci također predlažu konzumiranje vode i octa uveče prije spavanja ili prije obroka.