Ovo voće snižava holesterol

crvena jabuka/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Visok nivo holesterola u krvi može povećati rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Mnoge vrste voća sadrže topiva vlakna, antioksidanse i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u snižavanju holesterola.

Ovo je devet voćki koje pomažu u snižavanju holesterola.

1. Jabuke

Jabuke su dobar izvor vlakana i polifenola, dvije hranjive tvari za koje su razne studije pokazale da snižavaju holesterol.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U jednoj su studiji odrasli sa umjereno povišenim holesterolom jeli dvije cijele jabuke dnevno tokom 12 sedmica. Smanjili su im se ukupni holesterol, LDL (“loš”) holesterol i trigliceridi.

2. Koštunjavo voće

Koštunjavo voće, kao što su marelice, breskve, šljive, sadrži velike, tvrde koštice u sredini. Bogato je antioksidansima poput antocijana, flavonoida i karotenoida, koji štite srce.

Takođe, sadrži topiva vlakna, za koja su studije pokazale da smanjuju nivo LDL holesterola.

3. Mango

Mango je bogat izvor vlakana, vitamina i minerala koji mogu pomoći u snižavanju holesterola i zaštiti srca.

Redovna konzumacija manga povezuje se sa nižim ukupnim unosom prehrambenog holesterola (holesterola iz hrane).

Prema jednom pregledu, konzumacija manga može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih hroničnih stanja.

4. Citrusi

U brojnim studijama naranče, grejp i drugi agrumi pokazali su da djeluju u snižavanju holesterola. U jednoj takvoj studiji odrasli koji su jeli pola grejpa uz svaki obrok tokom šest sedmica imali su poboljšanja u nivoima LDL i ukupnog holesterola.

Dodatna istraživanja pokazuju da naranče i sok naranče, bogati antioksidansima, takođe mogu pomoći u snižavanju LDL holesterola.

Važno: Grejp može uticati na djelovanje statina – lijekova za snižavanje holesterola. Ako uzimate statine, posavjetujte se sa ljekarom prije konzumacije grejpa.

5. Kivi

Kivi može pomoći u regulaciji povišenog holesterola zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa.

Topiva vlakna u kiviju mogu se vezati za holesterol u krvi i pomoći njegovom izlučivanju.

Takođe se pokazalo da kivi povećava nivo HDL (“dobrog”) holesterola, koji smanjuje količinu “lošeg” holesterola u krvi.

6. Kruške

Kada je u pitanju voće za snižavanje holesterola, istraživanja pokazuju da redovna konzumacija krušaka može poboljšati zdravlje srca, uključujući smanjenje visokog holesterola.

Kod štakora hranjenih dijetom sa visokim holesterolom kruške su smanjile LDL i ukupni holesterol.

Laboratorijska istraživanja pokazala su da kora krušaka sadrži najveću koncentraciju tvari koje snižavaju holesterol.

7. Bobičasto voće

Bobičasto voće poput malina, jagoda i borovnica bogato je topivim vlaknima i antioksidansima, ključnima za zdravlje srca.

Jedna metaanaliza pokazala je da konzumacija bobičastog voća značajno smanjuje LDL (“loš”) holesterol u poređenju sa placebom.

Iako tačan mehanizam nije poznat, smatra se da komponente iz bobičastog voća djeluju na specifične proteine u krvi, što povećava HDL (“dobar”) holesterol.

8. Grožđe

Grožđe je bogato polifenolima – biljnim spojevima koji povoljno djeluju na holesterol i zdravlje srca.

U poređenju sa placebom, grožđe je poboljšalo lipide u krvi smanjenjem ukupnog holesterola i povećanjem HDL holesterola. Ovakva djelovanja zabilježena su i kod zdravih osoba i kod onih s visokim holesterolom.

9. Avokado

Avokado sadrži zdrave masnoće i biljne sterole koji mogu pomoći u snižavanju holesterola.

Brojne studije su pokazale da redovna konzumacija avokada povećava HDL i smanjuje LDL holesterol. Biljni steroli iz avokada blokiraju dio apsorpcije holesterola u crijevima i time povećavaju njegovo izlučivanje.

Što uzrokuje visoki holesterol?

Visoki holesterol može biti uzrokovan životnim navikama ili genetikom.

Holesterol je tvar nalik masti koja se nalazi u cijelom tijelu i potrebna je za određene tjelesne funkcije. Međutim, prevelika količina može se zalijepiti za stijenke arterija i dovesti do bolesti koronarnih arterija.

Specifični uzroci visokog holesterola uključuju:

*prehranu bogatu zasićenim mastima

*nedostatak tjelesne aktivnosti

*pušenje

*konzumaciju alkohola

*pretjerani stres

*genetiku.

Rizik se takođe povećava sa:

*godinama

*polom

*rasom

*određenim zdravstvenim stanjima

*korištenjem određenih lijekova.

Drugi načini snižavanja holesterola

Snižavanje povišenog holesterola ključno je za smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih problema, prenosi Kreni Zdravo.

Liječnik vam može preporučiti lijekove za snižavanje holesterola. Takođe, možete razmotriti prirodniji pristup, uključujući:

*prehranu prilagođenu zdravlju srca

*održavanje zdrave tjelesne težine

*redovnu tjelesnu aktivnost

*smanjenje stresa

*prestanak pušenja

*ograničavanje alkohola

*dovoljno sna.