Ovo je sedam vrsta raka koje rizikuju svi konzumenti alkohola
Konzumiranje alkohola može značajno povećati rizik od razvoja nekoliko vrsta raka, upozorava američki Surgeon General. Alkohol doprinosi približno 100.000 slučajeva raka godišnje, što ga čini trećim vodećim uzrokom raka koji se može spriječiti, odmah iza pušenja i pretilosti, prenosi NPR.
Najnoviji podaci ukazuju na to da alkohol ima direktnu povezanost sa sedam vrsta raka: rakom dojke, debelog crijeva, usne šupljine, grla, jednjaka, jetre i rektuma. Kako objašnjava dr. Vivek Murthy, Surgeon General SAD-a, svijest javnosti o ovoj opasnosti je niska. "Dok su ljudi svjesni povezanosti duhana i raka, manje od polovine Amerikanaca zna da je alkohol povezan s rizikom od razvoja raka," izjavio je Murthy.
Proces metabolizacije alkohola ključan je za razumijevanje ove povezanosti. Tijelo razgrađuje alkohol u acetaldehid, spoj koji je poznat kao vjerovatni kancerogen. Prema riječima onkologinje dr. Jamie Koprivnikar, ovo objašnjava zašto čak i umjerena konzumacija alkohola može povećati rizik od raka.
Iako trenutne američke smjernice preporučuju ograničenje na jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce, sve je više dokaza da čak i umjereno konzumiranje može biti rizično. Kanadske smjernice već upozoravaju da tri do šest pića sedmično povećavaju rizik od raka dojke i debelog crijeva.
"Najsigurnija količina alkohola je potpuna apstinencija," naglašava dr. Koprivnikar, dodajući da nastavak konzumacije alkohola može povećati šansu za ponovni razvoj raka kod pacijenata s historijom raka dojke.
Ova nova saznanja potaknula su inicijative da se na alkoholna pića uvedu upozorenja o riziku od raka, slično onima koja su već prisutna za trudnoću i upravljanje vozilima.
Zdravstveni stručnjaci pozivaju ljude na povećanu svijest o rizicima alkohola i odgovorno ponašanje u cilju zaštite zdravlja.