Ovako se pravi najbolji sirup od zove, jeste li je već ubrali?

Sirup od zove//
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kada pomislimo na sirup od zove, većina nas se sjeti klasičnog slatkog napitka koji nas vraća u djetinjstvo i sunčane dane. No, ove godine je vrijeme za modernu verziju – aromatični sirup od zove i timijana, s manje šećera, više svježine i dodatnim zdravim benefitima.

Zašto dodati timijan?

Timijan nije tu samo zbog mirisa. Ova "plućna biljka", kako je zovu u narodnoj medicini, pruža prirodnu podršku disajnom sistemu. Njegova lagano začinska nota daje sirupu dodatnu dubinu i čini ga savršenim spojem tradicije i svježine.

👉 Savjet plus: Ako možete, koristite limunsku majčinu dušicu – dobit ćete još osvježavajući rezultat.

Sastojci za 3 litre sirupa:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

25 potpuno otvorenih cvjetova zove

8–10 grančica cvjetajućeg timijana

3 litre prokuhane i ohlađene vode (oko 50 °C)

2,4 kg šećera (umjesto klasičnih 3,5 kg)

3 organska limuna (isječena na kolutove)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2 kašike limunske kiseline

Kako pripremiti sirup?

Berba: Berite zovu po sunčanom vremenu. Ne perite – samo lagano protresite.

2. Maceracija: U velikoj posudi prelijte cvjetove, timijan i limun sa vodom. Pokrijte i ostavite 24h na hladnom i tamnom mjestu.

3. Cijeđenje i kuhanje: Procijedite kroz dvostruku gazu, dodajte šećer i limunsku kiselinu. Lagano zagrijte do 80 °C dok se šećer ne otopi – ne kuhati!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

4. Punjenje: Sipajte u sterilizirane boce i dobro zatvorite. Čuvajte u frižideru.

Savjeti za još bolji rezultat:

Temperatura: Dodajte timijan tek kada voda padne ispod 60 °C – tako čuvate eterična ulja.

Prirodni konzervans: Dodajte 1 kašiku rakije ili votke po litru za duži vijek trajanja.

Zamrzavanje: Sipajte u kalupe za led – savršeni ledeni čepovi za limunade!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najčešća pitanja

Mogu li dodati med? Da, dio šećera možete zamijeniti medom – ali tek kada se sirup ohladi.

Mora li biti timijan? Ne, ali svakako doprinosi ukusu i zdravlju.

Koliko traje? Zatvoren – do godinu dana. Otvoren – do 3 sedmice u frižideru.

Jeste li znali?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sirup od zove ima korijene u 17. stoljeću, a popularan je u BiH, Sloveniji i Austriji.

Rimljani su koristili majčinu dušicu kao tamjan i prirodni konzervans.

Zova je bogata flavonoidima i antioksidansima – pravi prirodni imunobooster!

Sirup od zove i timijana s manje šećera savršen je za sve koji žele modernu verziju tradicionalnog napitka. Spoj je zdravlja, nostalgije i inovacije – a toliko je ukusan da ćete poželjeti svako ljeto praviti novu turu.