Ovaj sok čuva srce i čisti jetru: Nisu ga uzalud naši stari rado pili

Sok od cvekle/Pexels
Sok od cvekle
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cvekla je povrće izuzetno bogato željezom, kalijem, vitaminom C i snažnim antioksidansima, prava riznica zdravlja i dugovječnosti.

Kad je konzumiramo u obliku soka, poboljšava cirkulaciju krvi, pridonosi regulaciji pritiska i podstiče prirodnu detoksikaciju organizma.

Zbog svog specifičnog, zemljanog okusa, cvekla se u pićima često kombinuje s drugim sastojcima - najčešće limunom koji osvježava i blago neutralizira njen intenzivan ton, a po želji i voćem poput jabuke ili mrkve.

Nedavno iskustvo Bianca London, urednice u časopisu Glamour UK i direktorice web portala, potvrđuje koliko dobrobiti ima ovo ljubičasto gomoljasto povrće. Toliko je zavoljela napitak u kombinaciji s njim, da je prepolovila nekadašnji dnevni unos kofeina, pobijedila umor i, kako kaže, dobila vidljivo blistaviju kožu.

“Velika sam ljubiteljica kofeina. Toliko volim kavu da bi me čak i konobar upozoravao da su te količine štetne za srce. Konačno sam pronašla napitak koji mi je zamijenio jutarnju potrebu za većim količinama kofeina.Sastoji se od cvekle s jabukom, narandžom, celerom i đumbirom. Čim sam ga počela piti, osjetila sam porast energije i raspoloženja, ukinuo mi je ovisnost o kofeinu i izgledam bolje".

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možete probati njenu kombinaciju, a mi vam donosimo klasični domaći recept za sok od civekle.

Potrebni sastojci:

2 do 3 srednje velike cvekle

1 do 2 jabuke (za prirodnu slatkoću, po želji)

Sok od jednog limuna

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Voda po želji

Priprema

Cveklu dobro operite, uklonite koru i ako su plodovi veći, narežite je na manje komade radi bržeg kuhanja.

Kuhajte u vodi oko pola sata, dok ne omekša. Nakon toga ostaviti da se ohladi i oguliti.

U blender stavite kuhanu cveklu, narezane jabuke (ako ih koristite) i sve prelijte svježe iscijeđenim limunovim sokom. Dodajte malo vode da se smjesa lakše sjedini. Kada dobijete glatku teksturu, procijedite sok kako biste dobili bistriji napitak.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Konzumirajte odmah ili ostavite u frižideru da se ohladi. Za dodatnu svježinu možete dodati malo meda ili kockice leda.

Ovaj prirodni napitak možete piti svaki dan – samostalno, kao dio doručka ili kao dodatak omiljenom smoothiju. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Sve blagodati soka od cvekle

Bogat vitaminima i mineralima:

Sok od cikle pravo je bogatstvo esencijalnih vitamina i minerala, uključujući folnu kiselinu (vitamin B9), mangan, kalij, željezo i vitamin C.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Poboljšava zdravlje srca:

Sadržaj nitrata u cikli se u tijelu pretvara u dušikov oksid. Ovaj spoj pomaže proširiti krvne žile, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak, što je ključno za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Podržava zdravlje jetre:

Sok od cvekle sadrži betain, koji pomaže u zaštiti jetre od toksina i smanjuje upalu.

Zdravlje kostiju:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sok od cvekle je bogat nitratima, koji su neophodni za zdravlje kostiju, i sadrži hranjive tvari koje su dobre za kosti, uključujući folat, vitamin C, magnezij i bakar.

Smanjuje stres i tjeskobu:

Cvekla sadrži uridin, tvar koja pomaže u održavanju normalnog nivoa dopamina. Dopamin je neurotransmiter koji pomaže regulisati zdravlje mozga i kontroliše moždane centre za nagrađivanje, emocije i zadovoljstvo.

Visok sadržaj vlakana:

Vlakna su neophodna za održavanje dobrog mikrobioma u crijevima, što pomaže u probavi i sprječava zatvor, a pomaže i onima s probavnim problemima, poput upalne bolesti crijeva, prenosi Slobodna Dalmacija.