Ova riba iz konzerve je najzdravija: Odličan je izvor kalcijuma, ali ne smiju svi da je jedu

 riba iz konzerve/
Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Riba je jedna od namirnica koja bi trebalo da se jede minimum dva puta nedjeljno, zbog svih blagodeti koje u sebi ima. Kada je riječ o konzerviranoj ribi, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali ona ne spada u najzdravije ribe iz konzerve, jer je to - sardina, prenosi Arpskainfo.

Riba je jedna od namirnica koja bi trebalo da se jede minimum dva puta nedjeljno, zbog svih blagodeti koje u sebi ima. Kada je riječ o konzerviranoj ribi, možda i najčešće jedemo tunjevinu, ali ona ne spada u najzdravije ribe iz konzerve, jer je to - sardina.

Ko ipak ne bi trebalo da jede sardine?Zbog masnoće, ali i drugih sastava, sardina se ipak ne preporučuje svima. Recimo, kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u njima, piše “WebMD”. Dakle, najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina — vrste hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu.

Masne ribe kao što su sardine i inćuni imaju visok sadržaj purina. Ako imate giht, možete pronaći druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete uzimati dodatke ribljeg ulja ili jesti ribu sa bijelim mesom kao što je bakalar.

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja