Ova popularna pića kriju smrtonosnu opasnost: Mogu izazvati rak gušterače

Naučnici ih povezali sa smrtonosnom bolešću/Freepik

Naučnici ih povezali sa smrtonosnom bolešću/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Neka istraživanja su ukazala na moguće koristi umjerene konzumacije crnog vina za zdravlje srca, ali je važno napomenuti da alkohol nosi i brojne rizike, naročito kada se konzumira u većim količinama.

Najveći izazov je pronaći ravnotežu i biti svjestan utjecaja alkohola na organizam, posebno kada je riječ o ozbiljnim bolestima.

Otkriva se u kasnoj fazi

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Najnovija velika studija ispitivala je vezu između konzumacije alkohola i raka gušterače. Ova bolest se ubraja među deset najčešćih oblika raka, a često se otkriva u kasnoj fazi, kada su šanse za izliječenje znatno manje. Naučnici su uradili studiju i kojoj su analizirali podatke gotovo 2,5 miliona ljudi tokom prosječno 16 godina i zaključili da povećana konzumacija alkohola može povećati rizik od razvoja raka gušterače.

Posebno rizični pivo i žestoka pića

Rezultati su pokazali da žene koje svakodnevno piju jednu do dvije čaše vina, piva ili žestokog pića (otprilike 1,2 dcl vina, 2,5 dcl piva ili 0,3 dcl žestokog pića) imaju 12% veći rizik od raka gušterače u poređenju sa onima koje piju manje. Kod muškaraca, konzumacija dvije do četiri čaše dnevno povećava rizik za 15%, dok više od četiri čaše dnevno povećava rizik čak za 36%. Posebno su rizični pivo i žestoka pića, dok vino nije pokazalo značajnu povezanost sa ovim oblikom raka.

Stručnjaci napominju da su podaci o količini unijetog alkohola dobijeni putem samoprocjene, što može dovesti do potcenjivanja stvarnog unosa, piše EatingWell. Važno je istaći da su, prema mišljenju stručnjaka, manje količine alkohola uvijek sigurnije, a kada je riječ o zdravlju – manje je bolje.