Ova namirnica je najbolji čistač jetre - Jeftina, a uništava sve toksine!
Hranljive materije su još koncentrisanije kada se voće osuši
Jetra je jedan od najznačajnijih organa u tijelu i bez nje bismo bili puni toksičnih supstanci. Odgovorna za stvaranje žuči koja razgrađuje masnoće i pretvara ih u energiju, igra važnu ulogu u balansiranju nivoa šećera u krvi, a čak preuzima i toksične supstance koje svakodnevno unosimo u organizam i pretvara ih u materije koje naše tijelo može koristiti - ili ih razgrađuje dovoljno da ih organizam izbaci u obliku otpada.
Međutim, često olako shvatamo brigu o jetri i unosimo štetne supstance, kao što je, na primjer, alkohol.
Postoji čak i stanje poznato kao nealkoholna bolest jetre, koje može biti uzrokovano konzumiranjem proizvoda s dodanim šećerom, prženom hranom, viškom soli i crvenim mesom.
Vašoj jetri bi moglo biti potrebno malo čišćenja! Jedan od načina da to uradite jeste konzumiranje vode sa suhim grožđem.
Suho grožđe, kao i obično grožđe, puno je vlakana i antioksidanasa (bioflavonoidi i vitamin C), koji igraju ključnu ulogu u varenju i oslobađanju organizma od štetnih toksina i slobodnih radikala.
Ali, jeste li znali da grožđice mogu imati više hranljivih materija nego svježe grožđe? Tačno je!
Prema informacijama koje je objavio Univerzitet Berkeley, grožđice imaju skoro tri puta veći antioksidativni kapacitet od crnog i bijelog grožđa, te su jedan od najbogatijih izvora antioksidanata među namirnicama.
Hranljive materije su još koncentrisanije kada se voće osuši, prenosi Krstarica.
A sa svim tim koncentrisanim hranljivim materijama, stručnjaci su otkrili da je njihovo potapanje u vodu veoma korisno. Kada se potope u vodu, hranljive materije prelaze u tečnu formu koja omogućava tijelu da ih brže apsorbira - čak povećavajući sadržaj antioksidanata. Konzumiranje vode od suhog grožđa povećava sposobnost grožđica da očiste jetru, a one se brzo kreću kroz probavni sistem pune antioksidanata koji izbacuju toksine.
Kako napraviti vodu sa suhim grožđem?
Temeljito očistite 150 grama grožđica. Zatim ih dodajte u 2 šolje vode i kuhajte 20 minuta. Ostavite ih u istoj vodi preko noći. Ujutro procijedite vodu i popijte je na prazan stomak.
Radite to nekoliko dana, a vaša će jetra biti očišćena od toksina i spremna za svoj jako važan posao!