Osjećate se umorno nakon jela? To bi moglo ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme

Stalni osjećaj umora nakon jela može biti temeljni znak potencijalno ozbiljnog zdravstvenog stanja.
Mnogi od nas osjećaju pad energije nakon obroka, no u nekim slučajevima to može biti pravi razlog za zabrinutost. U medicini je taj fenomen poznat kao postprandijalna somnolencija ili postprandijalni umor. Može uzrokovati pospanost, nizak energetski nivo, poteškoće s koncentracijom i nedostatak fokusa.
Iako najčešće nije razlog za zabrinutost, nutricionistica Fiona Hunter objasnila je kako je ova pojava prilično česta, ali i da bi, u određenim slučajevima, trebalo posjetiti liječnika opće prakse, prenosi BBC.
“Točan uzrok nije u potpunosti poznat, ali postoji nekoliko teorija. Jedna od njih jest da je riječ o prirodnom odgovoru tijela na proces probave. Nakon jela, tijelo preusmjerava protok krvi prema probavnom sustavu, a taj privremeni pomak krvi iz mozga može uzrokovati osjećaj umora i tromosti”, navela je.
Drugo moguće objašnjenje jest da smo evolucijski programirani da se osjećamo pospano nakon jela.
“U prapovijesti, čim bi naši preci ulovili i pojeli hranu, uslijedilo bi vrijeme odmora i sna, pa bi i ova pojava mogla biti evolucijski ostatak toga”, dodala je nutricionistica Hunter.
Naglasila je kako je blagi umor nakon obroka sasvim normalan, no pretjeran umor može biti znak prikrivenog zdravstvenog problema.
Dijabetes ili predijabetes – Ova stanja mogu uzrokovati oscilacije razine šećera u krvi nakon jela, što može dovesti do umora.
Intolerancije na hranu ili alergije – Mogu izazvati umor i druge simptome nakon konzumacije određene hrane. Vođenje dnevnika prehrane može pomoći u prepoznavanju problematičnih namirnica.
Anemija – Nedostatak željeza ili vitamina B12 može pridonijeti trajnom osjećaju iscrpljenosti.
Hormonalni poremećaji, poput smanjenog rada štitnjače – Mogu utjecati na razinu energije i metabolizam.
Ako se neprestano osjećate iscrpljeno nakon obroka, obratite se svom liječniku opće prakse ili registriranom nutricionistu. Oni vam mogu pomoći u otkrivanju mogućih zdravstvenih problema te vam pružiti personalizirane savjete za optimizaciju prehrane i održavanje stabilne razine energije.
Prema riječima nutricionistice Hunter, određene hranjive tvari u hrani mogu povećati vjerojatnost pojave pospanosti. To uključuje obroke s visokim udjelom šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput bijelog kruha, bijele riže, tjestenine, keksa i kolača, kao i proteine bogate triptofanom – poput puretine, piletine, jaja, sira, ribe, orašastih plodova i sjemenki.