Nikako ih ne bacajte: Peteljke trešanja čine čuda za zdravlje

Stari narodni lijek/Pexels
Ovih dana uživamo u plodovima trešnjinog drveta. Sočni, ukusni i moćni crveni plodovi asocijacija su nam na proljeće i ljeto. Osvježavajuće voće mješavina je umjereno slatkog ukusa uz povremeno strujanje kiselosti, daje savršenu boju desertima, odličan su dodatak činiji jogurta ili žitarica za doručak. A od peteljki ovog voća dobija se veoma zdrav čaj.
Fantastične su sirove, a koriste se u raznim recepturama za torte, kolače, pite i cheesecake-ove.
A malo ko zna da ovo ukusno voće ima brojne osobine koje su dobre za vaše zdravlje.
Trešnje spadaju u grupu super namirnica, bogate su antioksidansima, dobro su protiv upale i korisne su u prevenciji i liječenju gihta. Također, one su jedno od rijrtkih voća koje sadrži melatonin, koji može pomoći u liječenju nesanice, piše u knjizi „Hrana koja liječi“ (Healing Foods).
Bogate su vitaminima C, A i E, a nutricionisti ih preporučuju u neograničenim količinama jer čiste organizam od toksina, a ne iritiraju želudac.
Mesnat plod je odličan izvor kalijuma, željeza, cinka, bakra i mangana, a većina ljudi ne zna da su i peteljke koje bacamo fantastične za zdravlje.
Za šta su dobre peteljke trešanja?
Ukoliko skuhate čaj od peteljki trešanja, evo kakve sve pozitivne efekte možete osjetiti:
Ovaj napitak pogoduje radu bubrega i mokraćnih kanala, a vjeruje se da može da pomogne u izbacivanju bubrežnih kamenčića.
Osim što osvježava i okrijepljuje cijelo tijelo i vraća energiju, čaj je dobar i za ljude koji pate od reume.
Priprema se vrlo jednostavno, a sve što je potrebno da uradite jeste da peteljke dobro osušite na suncu, a zatim u litar vode prokuhate šaku peteljki. Sklonite sa vatre i poklopite tacnom. Ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga procijedite.
Sad je napitak spreman za upotrebu, a ako želite, možete ga zasladiti medom. Napitak se pije tri-četiri puta dnevno, piše Krstarica.