Ne zovite ih korovom! Ovo su 3 čudesne biljke koje u maju morate ubrati

Čaj od zove/Hanne Hoogendam
Cvjetove zove berite rano ujutro kada su puni polena/Foto: Hanne Hoogendam/UNSPLASH
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

U šarenilu prirode u maju kriju se i tri čudesne biljke.

Kopriva, zova i maslačak više su od običnog korova - one su darovi prirode koji u ovom periodu nude najviše ljekovitih svojstava.

Kopriva je najhranjivija dok je mlada. Bogata je željezom, kalcijem, magnezijem, vitaminima C, A i K te hlorofilom. Stimuliše rad jetre i bubrega, potiče izbacivanje toksina iz tijela i pomaže kod anemije. Redovno konzumiranje jača imunitet, poboljšava krvnu sliku, ublažava simptome alergija i reumatskih bolesti.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čaj od koprive: 2 čajne kašike svježih ili sušenih listova prelijte s 2 dl kipuće vode, ostavite 10 minuta, procijedite i pijte toplo, idealno ujutro natašte.

Čaj od koprive, kopriva/Pixabay

Čaj od koprive/Pixabay

Juha od koprive: Mlade listove kratko prokuhajte i dodajte im krompir, mrkvu, začine i maslinovo ulje. Dobit ćete ukusnu, zdravu i okrepljujuću juhu.

Zova je poznata po snažnom djelovanju na imunitet. Cvjetovi imaju protuupalna i antivirusna svojstva, pomažu kod kašlja, snižavaju temperaturu i potiču znojenje. Djeluje i diuretički, a pomaže i kod probavnih tegoba.

Iako se najčešće pije sirup, možete piti i čaj od zove: sušeni cvjetovi (1 kašika) preliju se kipućom vodom, ostave 10 minuta i procijede. Pomaže kod prehlada, groznice i upale sinusa.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Čaj od zove/Hanne Hoogendam
Cvjetove zove berite rano ujutro kada su puni polena/Foto: Hanne Hoogendam/UNSPLASH

Cvjetove zove berite rano ujutro kada su puni polena. Ne perite ih vodom jer ćete tako izgubiti dio mirisa i ljekovitih sastojaka - samo lagano otresite eventualne kukce. Biljke sušite na sjenovitom i prozračnom mjestu, nikako na suncu.

Maslačak je čitav jestiv i ljekovit, od korijena do cvijeta. Potiče izlučivanje žuči, pomaže kod problema s probavom i nadutošću. Djeluje diuretički, ali ne iscrpljuje kalij iz tijela kao neki farmaceutski diuretici. Bogat je vitaminima A, C i K, te antioksidansima, piše Zadovoljna.hr.

Med od maslačka: Cvjetove skuhajte s vodom i limunom, procijedite, dodajte šećer i kuhajte dok se ne zgusne u sirup. Nakon toga ga držite na tamnom mjestu.

Maslačak cvijet/Daniel Absi

Maslačak/Foto: Daniel Absi/PEXELS

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čaj od korijena maslačka: Osušen i pržen korijen maslačka priprema se kao zamjena za kavu, a djeluje na čišćenje jetre i bubrega. Osušite korijen ili u rerni ili na otvorenom suhom prostoru nekoliko dana, sameljite i prelijte kipućom vodom.