Nauka i narodno iskustvo se slažu da je jabukovo sirće najzdravije: Ali zašto je to tako

Jabukovo sirće/
Jabukovo sirće sadrži mnoge korisne sastojke/Ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kod nas se koriste tri vrste sirćena. Najčešće u upotrebi je vinsko sirće. Osim toga, sve više je u upotrebi i jabukovo sirće. Najmanje se koristi, ali vrijedi da se spomene, takozvano alkoholno sirće.

Svejedno da li se koristi za začinjavanje ili za "obloge" pri povišenoj temperaturi, svi će vam reći da je jabukovo najzdravije od ove tri vrste sirćeta. Ovo je jedno od pitanja gdje se nauka, bazirana na ispitivanjima i testiranjima, podudara sa narodnim mišljenjem koje je bazirano na višegeneracijskom iskustvu.

I dok je pitanje koje je sirće najzdravije relativno lagano, malo je teže doći do odgo0vora zašto je to tako.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Jabukovo sirće se generalno smatra najzdravijim i najkorisnijim u poređenju s vinskim i alkoholnim sirćetom. Sadrži organske kiseline, enzime i polifenole koji mogu doprinijeti poboljšanju varenja, regulaciji šećera u krvi i podršci zdravlju srca. Također se često koristi za detoksikaciju organizma, jačanje imuniteta i regulisanje tjelesne težine.

Vinsko sirće, bilo crveno ili bijelo, bogato je antioksidansima, posebno ako je napravljeno od kvalitetnog vina. Može imati blagotvorne efekte na metabolizam i cirkulaciju, ali sadrži više kiselina koje mogu biti agresivnije za želudac kod osjetljivih osoba.

Alkoholno sirće, koje se proizvodi destilacijom alkohola, najmanje je korisno sa zdravstvenog aspekta jer sadrži malo ili nimalo korisnih nutrijenata i najčešće se koristi za konzerviranje hrane i čišćenje.

Ako birate sirće za zdravstvene svrhe, jabukovo sirće je najbolji izbor, ali je važno koristiti ga umjereno i u razblaženom obliku kako ne bi iritiralo želudac ili zube.