Najštetniji slatkiš koji možete da pojedete: Pun teških metala, a mnogi ga obožavaju

Ovo ljeto zaboravite otopljenu čokoladu/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mnogi vole čokoladu, ali proizvodi od kakaa često sadrže visoke nivoe toksičnih teških metala. Konzumiranje većih količina može biti štetno po zdravlje.

Prema rezultatima nove studije Univerziteta George Washington, mnogi proizvodi od kakaa sadrže zabrinjavajuće nivoe olova i kadmijuma.

 

 

Istraživači su analizirali 72 namirnice na bazi kakaa tokom osam godina, uključujući crnu čokoladu koja se često smatra zdravom. Rezultati su pokazali da 43% proizvoda sadrži više olova nego što je dozvoljeno, dok je 35% premašilo granice za kadmijum.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Provjereno 72 proizvoda

Poseban šok za istraživače bio je podatak da je čokolada na bazi organskog kakaa imala više olova i kadmijuma u odnosu na neorganske proizvode. Nije jasno da li zagađenje potiče iz zemljišta ili tokom samog procesa proizvodnje čokolade.

Iako jedna porcija ovih proizvoda možda ne predstavlja veliki rizik, konzumiranje većih količina može biti štetno.

„Svi volimo čokoladu, ali je važno uživati umjereno, kao i s drugim namirnicama koje sadrže teške metale, uključujući velike ribe poput tune i neoprani smeđi pirinač“, rekla je Lajt Frejm, voditeljica istraživanja.

Najštetniji slatkiš i ozbiljne posljedice

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Teški metali mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Izlaganje olovu može izazvati visok krvni pritisak, probleme sa mozgom, bubrezima i reproduktivnim organima.

 

 

Simptomi trovanja olovom uključuju:

glavobolju

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

bolove u stomaku

zatvor

bolove u mišićima i zglobovima

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

probleme sa spavanjem

umor

nervozu i smanjenu seksualnu želju

Toksičnost kadmijuma može izazvati:

drhtavicu

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

groznicu

bolove u mišićima Hronično izlaganje kadmijumu može dovesti do oboljenja bubrega, kostiju i pluća.

Prethodno istraživanje Consumer Reports otkrilo je prisustvo kadmijuma i olova u 28 vrsta crne čokolade.

Međutim, istraživanje Univerziteta Tulane pokazalo je da je najštetniji slatkiš specifičan brend tamne čokolade, pri čemu je samo jedna tableta premašila međunarodne granice za kadmijum. Samo četiri tablete tamne čokolade imale su nivoe kadmijuma koji bi mogli predstavljati rizik za malu djecu.

Naučnici poručuju da je korištenje tečnih čokoladnih preliva sigurno, bilo da je riječ o crnoj ili mliječnoj čokoladi.