Nadutost vas muči danima? Ove namirnice rješavaju problem odmah

Zaboravit ćete na lijekove/FreePik
Namirnice koje nas nadimaju mogu i te kako utjecati na izgled našeg stomaka, a nutricionistkinja Kassandra Barns preporučila je 10 najboljih uz koje vaš stomak neće izgledati naduto – već ravno.
Ove namirnice spriječit će nadimanje, poboljšat će varenje i učiniti vaš stomak ravnijim, laganijim i bez osjećaja težine nakon jela. Nutricionistkinja Kassandra Barns otkrila je za Daily Mail 10 najboljih namirnica koje vam u tome mogu pomoći:
Bijeli luk
Njegova antigljivična i antibakterijska svojstva blagotvorno djeluju na varenje i želudac.
Kimči
Tradicionalno korejsko jelo od fermentisanih namirnica pripremljeno sa rendanim kiselim kupusom. Sličan je našem kiselom kupusu, ali sadrži više vrsta povrća i začina. Djeluje kao prirodni probiotik i odličan je za varenje.
Artičoke
Odličan su izvor inzulina, rastvorljivih vlakana, i izuzetno su korisne za varenje zbog svog probiotskog efekta.
Đumbir
Stimuliše proizvodnju želučane kiseline i digestivnih sokova, kao i prolazak hrane kroz crijeva. Možete ga dodavati u supe, soseve, gulaše, sokove od povrća, rendati u salate ili koristiti u čaju.
Miso
Fermentisana pasta od soje ili riže, ječma i morske soli, a ponekad se dodaju i alge. Sadrži visok procenat bakterija Lactobacillus i enzime koji povoljno djeluju na varenje. Osim toga, bogata je mineralima, proteinima, esencijalnim uljima, ugljenim hidratima i aminokiselinama. Može se dodavati svim jelima.
Zob
Vlakna su neophodna za dobro funkcionisanje crijeva, a zob je odličan za to. Također pomaže u snižavanju holesterola i kontroli nivoa šećera u krvi.
Jabukovo sirće
Većina ljudi ne zna da mnogi pate od manjka, a ne od viška želučane kiseline, ističe Barns. Nedostatak kiseline izaziva loše varenje, podrigivanje, vrtoglavicu pa čak i gorušicu. Kašika jabukovog sirćeta razmućena u malo vode neposredno prije jela može pomoći u održavanju zdrave količine kiseline. Međutim, ovo ne bi trebalo koristiti ako već uzimate lijekove za smanjenje želučane kiseline, upozorava nutricionistkinja.
Matičnjak (ili vodena djetelina/potočarka)
Gorak ukus ove biljke stimuliše varenje. Gorčina pomaže u razgradnji i varenju masti i pospješuje apsorpciju vitamina A i E koji su ključni za razlaganje masti.
Supa od kostiju
Ovakva supa se kuha satima, pri čemu se iz kostiju oslobađaju vrijedni nutrijenti, uključujući i želatin i minerale. Upravo želatin pomaže u održavanju zdrave kiselosti želuca.
Sjemenke bundeve
Odličan su izvor cinka koji je ključan za zdravlje crijeva. Svježe semenke su se od davnina koristile kao lijek protiv parazita. Danas se preporučuje kratko ih propržiti da bi se izvukle maksimalne koristi, piše Najžena.