Moć sode bikarbone: Može vam može spasiti život, ali je koristite samo na ovaj način

soda bikarbona/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Većina nas ima kod kuće sodu bikarbonu, a najčešće je koristimo za čišćenje i pri pripremi hrane. Ali, ova namirnica ima i puno značajniju ulogu – može nam spasiti život

Stariji ljudi s niskim nivoima bikarbonata, sastojka koji se nalazi u sodi bikarboni, imaju 24 posto veći rizik preuranjene smrti, otkrili su naučnici u jednom istraživanju na Univerziteta Juta.

Rezultati objavljeni u časopisu Clinical Journal of American Nephrology pokazali su da povećanje nivoa bikarbonata može produžiti život.

Tim naučnika istraživao je kako su promjene pH, ugljendioksid i bikarbonati povezani sa životnim vijekom zdravih starijih osoba. Naučnici su analizirali podatke 2.287 učesnika istraživanja s kojim su započeli još 1997.godine.

Manjak bikarbonata je na cijelom svetu najneprepoznatljivije medicinsko stanje uprkos tome što je izuzetno uobičajeno. Soda bikarbona odgovorna je za transport kisika: širi krvne sudove i lakše otpušta kiseonik u tkiva, što znači da povećava PH vrijednost, alkalnost. Povišenje PH vrijednosti mokraće sprječava kristalizaciju mokraćnih kanala.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Utvrđeno je da mokraćna kiselina uzrokuje dijabetes, srčane bolesti, srčane udare, giht, kamene u bubregu. Također stvara otrovno jedinjenje alkosan koji stvara gljivice, a to znači dijabetes i konačno rak.

Pretjerano kiseli pH uzrokuje stanično propadanje, što na kraju vodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, osteoporoza i žgaravica. Činjenica kako biološki život najbolje funkcioniše u ne-kiselom (alkalnom) miljeu dovoljno jasno govori u prilog korisnosti sode bikarbone.

Nivo bikarbonata u organizmu možete povećati ishranom obogaćenom voćem i povrćem ili farmaceutskom sodom.

Oralnim uzimanjem soda bikarbona izvlači uran iz bubrega te se koristi za sprječavanje oštećenja bubrega kod osoba koje idu na zračenja, sprječava infekciju mokraćnog mehura, gihta, artritisa, groznicu i pomaže aktivnost gušterače za koju se zna da proizvodi najviše bikarbonata i koja je odgovorna za proizvodnju insulina.

Kombinacija sode bikarbone i svježeg limunovog soka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ovo predstavlja moćni eliksir za sprječavanje i liječenje mnogih, čak i najtežih oboljenja kao što je rak.

Također soda bikarbona i limun u kombinaciji su odlični za lice, kao i za zube (prirodno izbjeljivanje zubi uz pomoć sode bikarbone je vrlo poznato i popularno).

Takva mogućnost ove mješavine prisutna je zahvaljujući tome što baš kao i soda bikarbona i limunov sok kada se unese u organizam, stvara jaku baznu odnosno alkalnu sredinu. Ova dva sastojka kada se ujedine čine nevjerovatno snažan oslonac zdravlja. Uz sve to, limunov sok je izuzetno bogat vitaminom C koji dodatno utiče na odbranu organizma.

Posebnu djelotvornost, kombinacija limunovog soka i sode bikarbone, pokazala je u procesu sprječavanja nastanka i razvoja karcinoma.

Kako se koristi soda bikarbona u kombinaciji s limunom?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Da bi ste pravilno upotrijebili sodu bikarbonu u kombinaciji s limunom, potrebno je da jednu ravnu čajnu kašičicu sode bikarbone, rastvorite u dvjesto pedeset mililitara vode i da u to dodate sok od jedne polovine svježe iscjeđenog limuna. Sve to dobro promiješajte i popijte jednom dnevno, najbolje ujutro.

S vodom

Najjednostavniji način da se riješite povremene žgaravice i loše probave je pola kašičice sode bikarbone u pola čaše vode koju popijete sat ili dva nakon jela. Mnogi tvrde da ovo pomaže i kod niskog pritiska, piše Krstarica.