Dijetetičarka: Borite se s gubitkom kilograma? Izbjegavajte tri vrste hrane

Vijest u objektivu - Udruženje studenata medicine u BiH obilježava Svjetski dan dijabetesa u SCC-u/Senad Gubelić
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prehrana igra ključnu ulogu u razini upale u tijelu i regulaciji tjelesne težine. Dobra vijest je da postoji mnogo hranjivih namirnica koje podržavaju metabolizam i pomažu u smanjenju upale. No, s druge strane, neke namirnice imaju vrlo malo nutritivne vrijednosti i mogu pridonijeti povećanoj upali, nadutosti i nakupljanju masnih naslaga.

Nutricionistica i dijetetičarka Catherine Gervacio upozorava na konzumaciju “nutritivno siromašne” hrane koja ne samo da ne opskrbljuje tijelo potrebnim hranjivim tvarima, već može i otežati gubitak kilograma. Prema njezinim riječima, ovo su najveći krivci.

1. Hrenovke i drugo prerađeno meso

Prerađeno meso, poput hrenovki, slanine i suhomesnatih proizvoda, često sadrži visoke razine natrija, nitrata i konzervansa, koji mogu potaknuti upalu i nadutost. “Ove tvari uzrokuju zadržavanje vode i nadutost, što dovodi do oscilacija u težini”, objašnjava Gervacio za SheFinds.

Umjesto toga preporučuje biranje cjelovitih i prirodnih izvora proteina. “Najbolji odabir su junetina hranjena travom, divlja riba ili perad iz slobodnog uzgoja”, savjetuje Gervacio,prenosi Index.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2. Bijeli kruh i drugi rafinirani ugljikohidrati

Iako je bijeli kruh često praktičan izbor, s nutritivne strane on ne donosi mnogo koristi. Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, nemaju dovoljno vlakana i esencijalnih nutrijenata, što može dovesti do nestabilne razine energije i otežanog upravljanja težinom.

“Bijeli kruh je nutritivno siromašan jer mu nedostaju vlakna i hranjive tvari. Može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i povećano skladištenje masnoća, osobito ako se ne kombinira sa zdravim namirnicama”, navodi dijetetičarka.

3. Slatkiši i zaslađeni međuobroci

Slatkiši i prerađeni slatki međuobroci pogoršavaju problem prekomjerne konzumacije šećera.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

“To su prazne kalorije, što znači da ne sadrže proteine ni vlakna. Takva hrana, dakle, uzrokuje nagle padove šećera u krvi i povećava želju za još više šećera”, objašnjava Gervacio. Osim toga, prekomjerna konzumacija šećera može uzrokovati upalu crijeva, probleme s probavom i potaknuti rast loših bakterija u crijevima, što dodatno pojačava želju za nezdravom hranom.

Srećom, postoje brojne zdravije alternative, poput orašastih plodova, voća i tamne čokolade s visokim udjelom kakaa.