Čaša mlijeka dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Iz razloga koji još nisu potpuno jasni, rak debelog crijeva se sve češće javlja kod mlađih osoba širom svijeta
Pijenje velike čaše mlijeka svakog dana može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za skoro petinu, prema najvećem istraživanju sprovedenom o ishrani i ovoj bolesti., Fokus.
Svaka dnevna doza od 300 mg kalcijuma – otprilike koliko se nalazi u pola litra mlijeka – bila je povezana sa 17% nižim rizikom od raka debelog crijeva, naveli su istraživači, a sličan zaštitni efekat imali su i izvori kalcijuma koji nisu mliječni, poput sojinog mlijeka obogaćenog kalcijumom, piše Gurdian, a prenosi Danas.rs.
„Ova sveobuhvatna studija pruža čvrste dokaze da mliječni proizvodi mogu pomoći u prevenciji kolorektalnog karcinoma, prije svega zahvaljujući kalcijumu koji sadrže“, rekla je dr Keren Papier, prva autorica studije i viša nutricionistička epidemiologinja na Univerzitetu Oxford, te dodala:
„Kalcijum je pokazao sličan efekat i u mliječnim i u nemliječnim izvorima, što sugeriše da je on glavni faktor zaslužan za smanjenje rizika“.
Rak debelog crijeva je treći najčešći rak u svijetu
Rak debelog crijeva je treći najčešći rak u svijetu, sa gotovo 2 miliona novih slučajeva i milion smrtnih ishoda godišnje. Očekuje se da će broj novih dijagnoza porasti na 3,2 miliona do 2040. godine, a broj umrlih na 1,6 miliona, pretežno zbog porasta oboljenja u razvijenim zemljama.
Iz razloga koji još nisu potpuno jasni, rak debelog crijeva se sve češće javlja kod mlađih osoba širom svijeta. Između ranih 1990-ih i 2018. godine, broj odraslih osoba u Velikoj Britaniji uzrasta od 25 do 49 godina kojima je dijagnostikovan rak debelog crijeva porastao je za 22%.
Iako su ovi trendovi zabrinjavajući, više od polovine slučajeva raka debelog crijeva moglo bi da se spriječi promjenama u ishrani i načinu života. Održavanje zdrave tjelesne težine, unos više vlakana, manja konzumacija alkohola, fizička aktivnost i nepušenje svi doprinose smanjenju rizika. Ishrana je posebno važna – svaki peti slučaj povezan je sa prekomjernim unosom crvenog ili prerađenog mesa.
Prethodne studije su sugerisale da mliječni proizvodi mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva, ali dokazi nisu bili sasvim uvjerljivi. U najnovijoj studiji, Papier i njene kolege koristile su podatke o ishrani više od 540.000 žena tokom skoro 17 godina, kako bi ispitale kako 97 različitih namirnica, pića i nutrijenata utiču na rizik od raka debelog crijeva.
Studija je pružila uvjerljive dokaze da kalcijum može imati zaštitni efekat i potvrdila da alkohol, kao i crveno i prerađeno meso, povećavaju rizik. Svakodnevna konzumacija 20 grama alkohola – otprilike količina u velikoj čaši vina – povezana je sa 15% većim rizikom od raka debelog crijeva, dok je 30 grama crvenog i prerađenog mesa dnevno bilo povezano sa povećanjem rizika od 8%.
Studija se fokusirala na žene u postmenopauzi, ali Papier je rekla da se očekuje da zaštitni efekti kalcijuma važe i za muškarce i mlađe osobe.
„Vjerujemo da kalcijum može štititi od kolorektalnog karcinoma vezivanjem za žučne kiseline i slobodne masne kiseline u debelom crijevu, čime se smanjuje njihov kancerogeni potencijal“, rekla je ona.
Detalji su objavljeni u časopisu Nature Communications.
Sophia Lowes iz organizacije Cancer Research UK, koja je finansirala studiju, rekla je: „Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih oblika raka u Velikoj Britaniji, zbog čega je izuzetno važno da znamo kako ga možemo spriječiti.
Održavanje zdrave i uravnotežene ishrane, uz održavanje zdrave tjelesne težine i prestanak pušenja, jedan je od najboljih načina da se smanji rizik od raka debelog crijeva. To uključuje smanjenje unosa alkohola i crvenog i prerađenog mesa, kao i konzumaciju mnogo voća, povrća i cijelih žitarica. Mliječni proizvodi poput mlijeka takođe mogu biti dio ishrane koja smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Radujemo se daljim istraživanjima, uključujući i ona koja se bave uticajem specifičnih sastojaka poput kalcijuma, kako bi se što manji broj ljudi suočio sa ovom razornom bolešću.“