Akai bobice – ljubičasto zlato i antioksidativna bomba

Srebrenica, Bosna i Hercegovina - 02. august 2020. godine:Mjesto Osmače, od Srebrenice udaljeno 20-ak kilometara, prepoznatljivo je po ljepoti prirode, nadaleko poznatom „osmačkom krompiru“, te kao prvo selo u Bosni i Hercegovini sa solarnom uličnom rasvjetom. (Ahmedin Đozić - Anadolu Agency)/Ahmedin Đozić
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potiču od akai palme koja naseljava područja sliva Amazona u Južnoj i Srednjoj Americi. U svijetu su ove bobice poznate kao zdrava hrana.

Istraživači smatraju da su najkvalitetnije akai bobice tamnocrvene i ljubičaste sorte jer imaju veliki procenat antioksidativnih polifenola. Inače, antioksidanti su poznati kao ”hvatači” slobodnih radikala koji su odgovorni za brojna oštećenja u organizmu, uključujući kardiovaskularne, maligne i druge hronične bolesti.

 

 

Akai bobice sadrže zdrave masti i male količine šećera, kao i mnoge minerale u tragovima i biljna jedinjenja, uključujući antocijane (koji im daju tamnu boju).

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Nazivaju ih i superhranom, a dolaze sa područja Južne i Srednje Amerike, iz brazilskog dijela Amazonije i s pacifičke obale Kolumbije.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bobice su poznate po brojnim zdravstvenim prednostima, a jedna od njih je i snižavanje nivoa holesterola u tijelu. Mnogi ih nazivaju i “ljubičastim zlatom”, jer podstiču zdravlje mozga, djeluju na probavu…

 

 

Prirodni biljni pigment zvan antocijanin zaslužan je za tamnoljubičastu boju akai bobica. Ovi flavonoidi dio su antioksidanata poznatih kao polifenoli. Istraživanja ističu da antioksidanti iz ovih bobica pružaju zaštitu srcu. Bobice sadrže fitosterole, biljne spojeve koji blokiraju apsorpciju holesterola.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Kako starimo, proces autofagije – način na koji mozak uklanja oštećene ćelije da bi napravio mjesta za zdrave – usporava. Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da dodaci prehrani s akai bobicama mogu usporiti napredovanje Parkinsonove bolesti smanjenjem upala i gubitka dopamina, ključnog u prenosu poruka iz mozga u ostatak tijela. Ipak, potrebno je više istraživanja da bi se to potvrdilo.

 

 

Postoje li rizici konzumacije akai bobica?

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Prije uvođenja akai bobica u ishranu obavezno je dobiti dozvolu od ljekara, koji poznaje zdravstveno stanje našeg tijela. Ove bobice se ne preporučuju trudnicama i maloj djeci, kao ni ljudima koji imaju različite oblike alergija.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

“Ne treba akai bobice uzimati u okviru bilo koje dijete, naročito ako se one odnose na izbacivanje toksina iz organizma. Ne postoje dokazi ni da ove kulture djeluju, niti da su štetne“, istakao je nutricionista Džulija Zumpano.

 

 

Izgledom akai bobice podsjećaju na koštunjavo voće, pomalo na trešnje i breskve, ali izgledaju kao veće borovnice, a ukus im je kombinacija tamne čokolade i crnog vina.