Cijela porodica dobila crve u mozgu nakon što su jeli medvjeđe meso

U nedavnom izvještaju, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkrili su da je šest ljudi zaraženo parazitom poznatim kao "moždani crvi" nakon što su konzumirali nedovoljno kuhano meso crnog medvjeda ili hranu kontaminiranu tim mesom na porodičnom okupljanju 2022..
Incident se dogodio u maju 2022. godine kada se devet članova porodice okupilo u Južnoj Dakoti i podijelilo ražnjiće od mesa crnog medvjeda i povrća. Po savjetu lovca, član porodice koji je ulovio medvjeda zamrznuo je meso u kućnom zamrzivaču na 45 dana, vjerujući da će ubiti sve parazite. Meso je zatim odmrznuto i pečeno na roštilju sa povrćem.
Nažalost, meso je nehotice servirano nedovoljno pečeno. Mjesecima kasnije, nekoliko članova porodice počelo je osjećati simptome koji ukazuju na trihinelozu, parazitsku infekciju također poznatu kao moždani crvi. Nakon istrage slučajeva, zdravstveni službenici i CDC potvrdili su izvor infekcije.
CDC je od tada izdao podsjetnik da se meso kuha na unutrašnjoj temperaturi od najmanje 165°F (74°C) kako bi se spriječile takve infekcije.
U julu 2022., 29-godišnji muškarac sa porodičnog okupljanja javio se u bolnicu sa simptomima trihineloze, uključujući groznicu, jake bolove, otečene oči i povišen broj bijelih krvnih zrnaca. Ovo je bila njegova druga hospitalizacija i četvrta posjeta traženju nege od početka jula. Tek tokom ove posjete spomenuo je konzumaciju medvjeđeg mesa.
Trihineloza je rijetka parazitska bolest koja se obično zarazi jedenjem nedovoljno kuhanog mesa divljih životinja. Paraziti okruglih crva inficiraju i razmnožavaju se u tijelu, što dovodi do bolesti. U Sjedinjenim Državama, oko 90% slučajeva povezano je s mesom medvjeda.
Na okupljanju u maju 2022. pet od devet članova porodice jelo je meso medveda, a osam jelo povrće kuhano sa njim. Oni koji su jeli meso shvatili su da je nedovoljno pečeno nakon što su ga probali i pokušali da ga dodatno peku na roštilju, ali je bilo prekasno.
CDC je otkrio da šest od osam osoba koje su konzumirale obrok, uključujući hospitaliziranog muškarca, pokazuju simptome trihineloze. Ova grupa je uključivala četvoro koji su jeli meso medveda i dvoje koji su jeli samo povrće. Njihova starost se kretala od 12 do 62 godine, a živjeli su u Arizoni, Minnesoti i Južnoj Dakoti.
Tri osobe zahtijevale su liječenje posebno od trihineloze, dok su se dvije oporavile bez medicinske intervencije. Testiranjem na mesu medvjeda, koje je bilo zamrznuto 110 dana, otkrivene su larve trihinele otporne na smrzavanje. Osobi sa preostalim mesom savjetovano je da ga odbaci.
Kako bi se spriječila trihineloza, CDC preporučuje temeljno kuhanje mesa i korištenje termometra za meso kako bi se osiguralo pravilno pečenje. Osim toga, oni koji rukuju sirovim mesom trebaju oprati ruke toplom vodom i sapunom prije i nakon pripreme i temeljito očistiti sve korištene alate.