Inspekcija kontrolisala sladolede u sarajevskim slastičarnama: Evo šta su otkrili

Svi sladoledi su bili ispravni/Ilustracija
U vrijeme kada vladaju visoke temperature sladoled je jedna od omiljenih poslastica kojom se nastojimo osvježiti. Istovremeno, sladoled je, zbog svog sastava, veoma kvarljiv proizvod, tako da je dovoljan i mali propust da korisnici dobiju trovanje stomaka zbog konzumacije neispravnog sladoleda.
Kako bi preduprijedili eventualnu pojavu trovanja Kantonalna uprava za inspekcijske poslove provela je kontrolu u 20 ugostiteljskih objekata koji prodaju sladoled.
- Uzeto je ukupno 59 uzoraka sladoleda s ciljem mikrobiološke kontrole zdravstvene ispravnosti sladoleda. Istovremeno je vršena i kontrola higijene procesa rada, te je uzeto 104 brisa sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće radi mikrobiološke analize. Ispitivanje uzoraka je izvršio Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz KUIPKS.
Navode kako je kontrola pokazala da 14 briseva iz sedam usgostiteljskih radnji ne zadovoljavaju uslove u vezi sa prisustvom mikroorganizama, zbog čega su tim objektima izdata rješenja o otklanjanju nedostataka.
- Kada su u pitanju uzorci sladoleda svi su bili usaglašeni sa Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, a što ukazuje na visok nivo higijene i bezbjednosti proizvoda, dodaju iz KUIPKS-a.
Navode i kako su ovogodišnje kontrole pokazale da je situacija u vezi sa prodajom sladoleda mnogo bolja nego ranije, odnosno da su vlasnici ugostiteljskih objekata mnogo "disciplinovaniji" u vezi sa poštivanjem sanitarnih propisa.