Gdje za 1. maj: Neki će na Stojčevac, neki u Mostar, a neki...

Samo je sunčan dan potreban za dobro raspoloženje i proslavu Međunarodnog praznika rada, od odlaska na sarajevska izletišta do mini putovanja u obližnje gradove sa porodicom, planovi su Sarajlija, ali i velikog broja turista. Radnici sarajevskih preduzeća izletišta su pripremili za posjetioce, ali i dali uputstva šta je, a šta nije dozvoljeno.
Red i mir
- Uredili smo zelene površine, korita rijeka i higijenu cijelog područja. Nadamo se da će građani kao i prethodnih godina voditi računa o zelenilu i da će se ponašati u skladu s prirodom, te da neće narušavati red i mir koji vlada u samom spomeniku prirode. Dakle, što se tiče samog Zakona o prirodi, on je jasno definisan, a mi ga slijedimo. To podrazumijeva strogu zabranu paljenja vatre, roštilja, ulazak u vodotok rijeka, vožnju čamcima ili kajacima. Kazne za nepropisno ponašanje dosežu cifru od 7.000 do 10.000 KM. Svi su dobrodošli za praznike i vjerujem da će uživati u našim ljepotama, rekao je Admir Alihodžić, nadzornik prirode - Vrelo Bosne.
Alihodžić dodaje da s obzirom na vremenske prilike i najavljene sunčane dane prvomajske praznike s uposlenicima dočekuju spremno i, kako kaže, radno.
Većina građana će 1. maj, Međunarodni praznik rada, slaviti na Vrelu Bosne, ali i dobro poznatom obližnjem izletištu Stojčevac.
- Za 1. maj obično i nekako tradicionalno je roštilj sa familijom, ali ove godine mijenjamo plan, pa putujemo u Mostar i malo do Splita, otkrili su nam Nela Galić i Luka Kompare.
Dobra hrana
- Još pregovaramo gdje ćemo, ali s obzirom na to da mi je došla cijela ekipa iz Belgije, a oni vole Mostar, sigurno da ćemo porodično svi zajedno skoknuti do Mostara, dok dio s roštiljanjem ne preskačemo, to ćemo vjerovatno organizovati na Stojčevcu, kaže nam Zekerija Imamović.
- Iz Sarajeva do Mostara, idem da pogledam sve znamenitosti, a poslije toga kući u Ljubljanu, priča nam Zdenka Valtar.
- Ne bi bilo loše obilježiti Prvi maj roštiljom, onako kako i dolikuje. Uvijek je to bio najdraži praznik, uvijek se družilo, a znalo se i dobro pojesti. Samo da nas vrijeme posluži. Nekako svake godine budemo počašćeni kišom, nadam se da ove nećemo, rekao nam je Osman Zec.